Kollajen vücudun doğal olarak ürettiği bir proteindir. Vücut proteinlerinin yaklaşık üçte birini oluşturur ve cilt, kas, kemik, tendon ile bağ dokularının birincil yapı taşıdır. Bununla da bitmiyor; organlarınızda, kan damarlarınızda hatta bağırsak astarınızda bile kollajen proteini bulunmaktadır.

Cilde elastikiyet sağlayarak kırışıklıkların oluşumunu azaltması bilinen yaygın özelliklerinden biridir. Ancak kollajenin işlevi bununla sınırlı kalmıyor: Kas ve tendon sağlığı, kemik yoğunluğunu ve gücünü koruma, damar sağlığı, yara iyileşmesini hızlandırma gibi oldukça hayati diyebileceğimiz sağlık yararları da bulunmaktadır.

Vücut Nasıl Kollajen Üretir?

Vücudunuz bunu gıdalarda bulunan proteinlerin yapı taşları olan amino asitleri birleştirerek doğal olarak kollajen üretir.

Kollajen üretmek için vücudunuzun ihtiyacı olan besin grupları:

· Prolin: Yumurta akı, lahana, mantar ve kuşkonmazda büyük oranda bulunmaktadır.

· Glisin: Tavuk derisinde, jelatinde ve diğer çeşitli protein açısından zengin gıdalarda vardır.

· C Vitamini: Maydanoz, ıspanak, roka, narenciye, özellikle yeşil biberde bolca bulunur.

· Çinko: Sığır eti, kuzu eti, kabuklu deniz ürünleri, nohut, mercimek, fasulye, yoğurt gibi süt ürünleri, ve çeşitli yağlı tohumlar çinko açısından zengindir.

· Bakır: Sakatat, kakao tozu, kaju fıstığı, susam ve mercimekte bakırdan zengin besinler arasında yer almaktadır.

Kollajene Kimlerin İhtiyacı Olur?

Yaşlanmaya bağlı vücudun kollajen üretimi doğal olarak azalır. Ek olarak kollajen parçalanır ve vücutta daha gevşek bir şekilde dağılır. Bu değişiklikler kırışıklıklar ve kuru, sarkmış cilt gibi belirtilere yol açar. İskelet sisteminde bulunan kollajenin bütünlüğü yaşla birlikte azalarak yalnızca cilt kırışıklıklarına değil; kemik gücünde azalmaya neden olur. Kolajen kullanmaya başlama yaşı kişiye özel olabilir. Özellikle sigara içenler, çok fazla güneş ışığına maruz kalan bireyler, yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerde kollajen kaybının hızlı olduğunu da unutmamak gerekir.

Spor yapan bireylerde artan mekanik yükleme, eklem ve bağ doku sağlığı ve iyileşme sürecinin desteklenmesi için kollajen önemli bir protein haline gelmektedir. Yapılan çalışmalar kollajen ve C vitamini desteğinin tendon onarımını desteklediğini göstermektedir.

Sağlıklı günler dilerim..

DİYETİSYEN İPEK ARBAÇ, Beslenme Uzmanı