Adana’da Yine At Ve Eşek Eti Skandalı Adana’da Yine At Ve Eşek Eti Skandalı

TEKNOLOJİYLE GÜÇLÜ KOBİ

Vodefone Business ve Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğinde hayata geçirilen ve 25 ili kapsayan; ‘Teknolojiyle Güçlü KOBİ’ toplantılarının ilki Adana’da yapıldı. KOBİ’lerin, dijital dönüşüm süreçlerine destek olmayı ve onları geleceğe hazırlamayı amaçlayan etkinlikte; KOBİ’lere yönelik kapsamlı eğitim ve seminerlerin yanı sıra danışmanlık hizmeti de verildi.

‘DİJİTAL DÖNÜŞÜM’ ŞART

Toplantıda konuşan, Vodefone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, Anadolu’da sanayinin gelişmesini önemsediklerini, bu kapsamda Türkiye sanayisinde lokomotif olan tüm Anadolu şehirlerine odaklanıp, iletişim altyapısı ve bu şehirlerdeki yerleşik teknolojik danışmanlık ekiplerine yatırım yaptıklarını söyledi. Kestioğlu, dijital dönüşümünü gerçekleştiremeyen şirketlerin, artık rekabette var olamayacağını vurguladı.

BAMBAŞKA BİR DÖNÜŞÜM ÇAĞI

Kestioğlu, “Bambaşka bir dönüşüm çağında yaşıyoruz. 2000 doğumlu çocuklar, bugün 25 yaşında. Tamamen bilgi çağına doğan çocuklarımız, şu anda karar verici ve karşımızda; gerek müşteri olarak, gerek karar verici olarak ekonominin içerisinde yer almaya başladı. Böylesi bir dönüşüm sürecinde bizlerin ve de kurumlarımızın dijital dönüşümü gerçekleştirmemesi, hala 40-50 yıl öncesinin iç disiplinleriyle çalışması mümkün değil” dedi.

VERİNİN SAHİBİ OLARAK GÖRÜYORUZ

Bugün en çok konuşulan konunun; ‘yapay zeka’ olduğunu vurgulayan Kestioğlu, “Vodafone olarak, dijital servisler alanında ciddi yatırımlar yapıyoruz. Kendimizi verinin sahibi olarak görüyoruz. Sadece veriyi iletişim alanında taşıyan bir şirket değil, verinin saklandığı; veri merkezleri ve bulut ortamları ya da baktığımız zaman sadece insanların datasını taşıyan değil, bütün nesnelerin, fabrikanın, bir tarım arazisindeki dijital tarım ekipmanlarının hepsinin datasını toplayıp yöneten bir firma olarak görüyoruz kendimizi” diye konuştu.

TOPLUMUN DİJİTALEŞMESİ GEREK

Sürekli pazar araştırmaları yaptıklarını anlatan Kestioğlu, “Bu doğrultuda ‘Dijital Türkiye 2030’ adı altında bir çalışma yaptık. Bunu da 4 eksende gerçekleştirdik. Neden? Çünkü toplumun dijitalleşmesi yani bireylerle birlikte şirketlerin dönüşmesi gerekiyor. Devlet kurumlarının dönüşmesi önemli. Bunları yapabilmek için Türkiye'nin alt yapısında gerekli yatırımlar tamamlanarak, dijitalleşmiş olması önemli. O yüzden biz bir bacağı yapıp diğer bacakları yapmadan da aslında tam anlamıyla Türkiye olarak; ‘Dijitalleştik’ diyemeyiz” dedi.

DİJİTAL OKUR-YAZARLIK YÜZDE 30’DA

Avrupa Birliği’nde dijital okur-yazarlık oranı yüzde 54 seviyesinde olduğunu, 2030’a kadar da bu oranın yüzde 80’e yükseltilmesi hedeflendiğini vurgulayan Kestioğlu, “Türkiye’deki dijital okur-yazarlık oranı şu anda yüzde 30. Bunun coğrafi dağılımlarına da baktığımız zaman; yüzde 20’ye düşen bölgelerimiz var. Türkiye için yapılması gereken en önemli konu; temel düzeyde dijital okur-yazarlığı artırılması” ifadesini kullandı.

KOBİ AĞIRLIKLI BİR EKONOMİ

Türkiye’nin, KOBİ ağırlıklı bir ekonomiye sahip olduğunu anlatan Kestioğlu, “Türkiye’de ekonominin gelişmesi için daha verimli olmamız; maliyetlerimizi her geçen gün teknolojiyi kullanarak aşağıya çekmemiz bizler için olmazsa olmaz. Yoksa uluslararası pazarlarda rekabetçi olamayız. İnsan gücünün ne kadar maliyetli; elektrik maliyetlerinin ne kadar yüksek olduğunu biliyoruz. Bu şekilde büyümemizin de mümkün olmadığını biliyoruz” dedi.

BİN FİRMADA; BİN KİŞİYE EĞİTİM

Bugün Türkiye'deki KOBİ'lerin, dijitalleşme seviyesinin yüzde 15 civarında olduğuna dikkat çeken Kestioğlu, “KOBİ’lerin dijitalleşmesi için devletin de birçok şey yapması gerekiyor. Bu alana odaklanmış bir şirket olarak, elimizi daha fazla taşın altına koymak istedik. Son 2 yılda eğitim alanındaki açığı kapatmak için organize sanayi bölgelerimizde her yıl bin firmada; bin katılımcıya dijital dönüşüm eğitim veriyoruz” bilgisini paylaştı.

16 İLİN DİJİTALLEŞMESİNİ ÖLÇTÜK

Şirketlerin, kendi kendilerine dijital olgunluk seviyelerini ölçümleyebilecekleri bilimsel bir test içeriği olan; ‘Dijital Yetkinlik Analizi’ni işletmelere sunduklarını hatırlatan Kestioğlu, Vodefone Business olarak bugün 455 işletmeye ulaştıklarını, şu ana kadar Türkiye’de 16 ilin dijitalleşmesini ölçtüklerini anlattı. Kestioğlu, “11 sektör özelinde dijital ölçüm yapabiliyoruz. Analizlerimiz her geçen gün gelişmeye devam ediyor” yorumunu yaptı. 

KOBİ’LERE REKABET DESTEĞİ

Kestioğlu, “Eğitim, sağlık, perakende, bilişim, inşaat, lojistik, tarım, restoran-kafe, turizm, finans sektörlerinde de bugün Dijital Yetkinlik Analizleri yapabiliyoruz. İşletmelerin skorları ve tavsiye raporuna baktığımızda da öncelikli gelişmemiz gereken alanların altyapı, siber güvenlik ve veri yönetimi olduğunu gördük. Vodafone Business olarak özellikle bu üç alanda ortalama skorlamaların altında kalan KOBİ ve işletmelere sunduğumuz çözümlerle şirketlerin günümüz rekabet çağında geri kalmamalarına vesile olduk” diye konuştu.

GÜÇLÜ BİR POTANSİYELİMİZ VAR

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye’nin genç ve teknolojiye yatkın nüfusu, dinamik girişimcilik ekosistemi ve üretim kabiliyetiyle dijital ekonominin sunduğu fırsatlardan yararlanabilecek, güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belitti. Sönmez, “Bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmek için dijitalleşmeyi hızlandıran, teknoloji yatırımlarını teşvik eden ve inovasyonu destekleyen politikaları hayata geçirmek zorundayız” dedi.

KOBİ’LERİ DİJİTALLEŞTİRMELİYİZ

Sönmez, “Dijital ekonominin liderleri arasında yer almak istiyorsak işletmelerimizin dijital yetkinliklerini artırmak ve teknoloji yatırımlarına yön vermek zorundayız. Bu dönüşüm de yalnızca büyük ölçekli şirketlerin değil, KOBİ’lerin de kapsayıcı şekilde dijitalleşmesiyle mümkün. İşte bu proje kapsamında sağlayacağımız bilgi ve destekler, KOBİ’lerin dijitalleşme sürecini hızlandıracak” yorumunu yaptı.

HEDFE DİJİTALLEŞMEYLE ULAŞABİLİRİZ

Çukurova SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, “Gelişen ve değişen dünya düzeninde geleneksel yöntemlerle gelişmiş ülkelere karşı rekabet edilemez. Bu zorluğu aşıp, hedefe ulaşılmasının yolu da dijitalleşme. Dijital pazarlama, günümüz iş dünyasında KOBİ’ler için rekabet avantajı sağlamanın önemli bir yolu haline geldi. Geleneksel pazarlama yöntemlerinden farklı olarak dijital pazarlama, internet ve dijital teknolojiler aracılığıyla potansiyel müşterilere ulaşmayı, marka bilinirliğini ve satışları artırmayı hedefliyor” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi