Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Muğla’da oluşturulan 14 kişilik profesyonel ekip, uzun ve kapsamlı bir eğitim sürecini başarıyla tamamlayarak göreve başladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama Kurtarma Ekibi, eğitim sürecinde şnorkel ve palet kullanımı, dalış fizyolojisi, basınç-hacim ilişkileri, pusula ve doğal navigasyon, dalış hastalıkları ve ilk yardım gibi konularda hem teorik hem de uygulamalı eğitim aldı. Bu kapsamlı program sayesinde ekip, yalnızca can kurtarma değil, aynı zamanda profesyonel su altı operasyonlarını güvenli biçimde yürütebilme yeterliliğine kavuştu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Dalış Amiri Ali Üstünkaya, ekip hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Biz bu ekibimizi Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak il ve ilçelerimiz, sınırlar içerisinde kalan kara sularımızda, iç sularımızda herhangi bir arama kurtarmaya müdahil olmak amacıyla Sualtı ve Suüstü Arama Kurtarma Birimini İtfaiye Daire Başkanlığı biriminde kurduk. Ekibimizde yaklaşık 14 tane profesyonel dalıcı bulunmaktadır. Ekibimiz şu anda eğitim icra etmekte olup, sualtı arama kurtarma konularında, sualtı fizyolojisi, sualtı dalış hastalıkları, sualtında ilk yardım, sualtı arama kurtarma, dalış fizyolojisi, dalış hastalıkları, temel ilk yardım gibi konularda ve kurtarma konularında eğitim almaktadır. Ekibimiz operasyonlara katılabilmek için uzun ve meşakkatli bir eğitim sürecinden geçti. Eğitimlerimiz bugün itibariyle tamamlanmakta olup, ekibimiz aldığı eğitimler neticesinde sadece can kurtarmada değil, sualtında yapılacak bütün operasyonlara yapma ve yürütme yetkisine artık bundan sonra sahiptir. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız, Sayın Ahmet Aras’ın önceliğinde kurulan bu ekip, ilimiz sınırları içerisinde oluşabilecek herhangi bir sualtı ya da su üstü kazalarına, olaylarına müdahale etmek için hazırdır.”

Ege ve Akdeniz’e kıyısı olan Muğla’nın aynı zamanda barajlar, göller ve akarsular bakımından Türkiye’nin en fazla su alanına sahip illerinden biri olduğunu belirten Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, şu ifadeleri kullandı:

Adana’da Park Yeri Kavgası: Aileler Arasında Aylarca Süren Kabus!
Adana’da Park Yeri Kavgası: Aileler Arasında Aylarca Süren Kabus!
İçeriği Görüntüle

“Su altında yaşanabilecek olaylara karşı hazırlıklı olmak bir zorunluluktur. Kurduğumuz Su Altı Arama Kurtarma ekibi, eğitimli personeli ve teknik donanımıyla vatandaşların can güvenliği için 7 gün 24 saat görevde olacak.”

Yeni ekip, hem su altı hem de su üstü olaylarına anında müdahale ederek vatandaşların güvenliği için çalışmalarını sürdürecek.

Kaynak: İHA