Dr. Şevkin, iktidarın yıllardır seçim beyannamelerinde “1 yıl okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğiz” demesine rağmen hâlâ anaokulunun zorunlu olmadığını söyledi. Ayrıca katkı payı uygulaması ile okul öncesi eğitimin kamu okullarında ücretli hale getirildiğine dikkat çekti.

Yoksul ailelerin çocuklarının nitelikli okul öncesi eğitime erişimde tek seçeneğinin CHP’li belediyeler tarafından kurulan kreşler olduğunu belirten Şevkin, “İktidar, kreş açmak yerine ‘komşu anne’ projesiyle evleri kreşlere dönüştürmek istiyor. Atanmayan binlerce okul öncesi öğretmen, çocuk gelişimi uzmanı varken, erken çocukluk eğitimi uzmanlara değil kısa süreli eğitim alan kişilere emanet edilmek isteniyor” şeklinde konuştu.

Adana’da Mandalina Alarmı! Dalında 3 TL’ye Kadar Düştü
Adana’da Mandalina Alarmı! Dalında 3 TL’ye Kadar Düştü
İçeriği Görüntüle

OKULLARIN TEMİZLİK VE GÜVENLİK SORUNLARI SÜRÜYOR

Şevkin, okullarda temizlik malzemesinin bulunmadığını, kadrolu temizlik görevlilerinin yok denecek kadar az olduğunu ve geçici çözümlerle okulların temizlenmeye çalışıldığını ifade etti. “Öğretmenler ve veliler okulları ve sınıfları nasıl temizleyebileceklerinin derdine düştü. Kimi sınıflar veliler ve öğretmenler eliyle temizlendi, kimi okullar ise velilerden toplanan paralarla temizlik firmalarına temizlettirildi” diye konuştu.

Okullarda güvenlik yetersizliğine de dikkat çeken Dr. Şevkin, geçmiş yıllarda okullarda yaşanan şiddet olaylarına işaret ederek, güvenlik görevlilerinin eksikliği durumunda yeni olayların yaşanabileceğini belirtti. Şevkin, okula başlama maliyetlerindeki artışa da değinerek, “İlkokul, ortaokul ve lisede okula başlama maliyetleri geçen yıl ortalama 21 bin 195 lira iken, bu yıl 33 bin 173 lira oldu. Yüzde 56,51 artış yaşandı” dedi.

“KAYIT ÜCRETLERİ VE BAĞIŞ ADI ALTINDA ÖDEMELER DEVAM EDİYOR”

Şevkin, Türkiye’de öğrenci başına eğitim kurumlarına yapılan harcamaların önemli bir kısmının hane halkı tarafından karşılandığını vurguladı. “Okullarda hâlâ temiz içme suyu yok, söz verilmesine rağmen ücretsiz okul yemeği yok. Kantin fiyatları çok yüksek, sağlıklı gıdaya erişim sağlanamıyor. Yeterli öğretmen yok, öğretmen maaşları yetersiz ve özlük hakları tam olarak verilmiyor. Kamu okullarının temizliği, güvenliği ve temel ihtiyaçları Bakanlık tarafından sağlanamadığı için velilerden kayıt ücreti ve bağış adı altında ücretler talep edilmeye devam ediliyor” ifadelerini kullandı.

CHP İKTİDARINDA EĞİTİMDE YAPILACAKLAR

Dr. Şevkin, CHP iktidarında okul binaları ve çevrelerinin çocukların keyifle vakit geçirebileceği güvenli ve yeşil alanlar haline getirileceğini açıkladı. Ayrıca her okula kadrolu temizlik ve güvenlik görevlisi atanacağını, zorunlu okul öncesi eğitimin getirileceğini, mesleki eğitimin çocuk sömürüsüne izin vermeyecek şekilde düzenleneceğini, proje okul uygulamasının kaldırılacağını ve öğretmen atamalarının objektif sınavlarla yapılacağını söyledi. Ücretli öğretmenlik uygulamasına son verileceğini ve eğitim öğretim yılı hazırlık ödeneğinin bir maaşa yükseltileceğini de belirtti.

Dr. Şevkin, açıklamasını yeni eğitim-öğretim yılında tüm öğrencilere, öğretmenlere ve velilere başarı ve kolaylık dilekleriyle tamamladı.

Kaynak: BÜLTEN