Türkiye’de kadın cinayetleri, şiddet ve çocuk istismarı sık sık gündeme geliyor. Toplum olarak bu tür vakalar karşısında ne yapılması gerektiği ise her zaman tartışma konusu oldu. Peki bu sorunlarla başa çıkmakta neden güçlük çekiliyor? Konuyla ilgili Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği Başkanı Çiğdem Akça ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Kadın cinayetleri neden durdurulamıyor?
Toplumsal anlamda bir mücadele anlayışı benimsenmezse kadın cinayetlerini bitiremeyiz. Kadın haklarını biliyor ve mücadele ederek hayatını düzelmeye çalışıyor. Evden uzaklaştırma kararı aldırıyor. Fakat erkek toplumsal baskı altında olduğu için bu olumlu değil tamamen olumsuz etki yaratıyor. Karısına karşı iyice bileniyor.
Boşanmanın en az evlenmek kadar doğal olduğunun topluma kabul ettirilmesi, bir zihinsel devrim gerektiriyor. Buda ancak devlet politikası ile yerel yönetimler, STK ve kamu iş birliğiyle mümkün.
Erkek şiddet kullanıyorsa ne yapmalı?
Erkek şiddet kullanıyorsa mutlaka psikolojik destek alması 1.derece de önem taşıyor. Devlet yasa ile bunu zorunlu tutmalı. Ve uygulamanın devamı halinde, ikinci kez tekrarında hapis cezası almalı.
Ayrıca bu kişilere karşı toplumsal tepki konulması için kampanya yürütülmeli ve kamu spotları ile toplumsal tepki doğru olarak yönlendirmeli.
Şiddetin olduğu ailelerde sadece kadın mı yoksa çocuklarda etkileniyor mu?
Şiddetin olduğu ailelerde en çok çocuklar etkilenir. Annenin acısı ve onu kurtaramamanın verdiği üzüntü 2.cil travma yaratır. Çocukların karakterleri ve eğitim başarıları bozulur. İçe kapanık, ürkek veya tam tersine şiddete meyilli, isyankar bireyler haline gelirler.
Kadına şiddet neden artıyor, eksilmiyor?
Toplumsal kabul buna neden oluyor. Toplumun reddettiği hiçbir şeyin devam etmesi mümkün değildir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış bir geriye dönüş yarattı. Toplumda cezasızlık algısı oluşturdu. Eğer devam edilseydi çok ciddi olumlu yönde gelişmeler olmuştu, çıkış neredeyse yıllardır süren mücadeleyi sıfırladı.
Adana’da, kadın ve çocuğa şiddette ne durumda, size gelen bilgiler nelerdir?
Şiddet ve çocuk istismarı olayları en üst boyutta devam ediyor. Öğrenilmiş çaresizlik olgusu toplumun her kesiminde hakim.
İstismara uğrayan, şiddet gören kadın ne yapmalı?
En yakın karakola giderek sığınma evi talebinde bulunmalı. Sadece şiddet Mağduru olduğunu kanıtlayan kadınlar sığınma evine alınıyor. Çocuklarını da yanlarında götüre biliyorlar. Sadece 12 yaşından büyük erkek çocuklar anneleri ile birlikte kalamıyorlar. Onlar sevgi evlerine alınıyorlar.
Suça sürüklenen çocuklar sorunu. Çocuklar, neden suça sürükleniyor?
Aileler bu çocuklar üzerinden geçim sağladıkları için kendi çocuklarını bilinçli olarak suça bulaştırıyorlar. Hapisten çıkan çocuklar bu sebeple suç işlemeye devam ediyor ve tekrar tekrar hapse girip çıkıyorlar.
Doğru olan
1. Şiddet döngüsü vardır. Eğer önlem alınmazsa bu döngünün sonu cinayettir. Psikolojik destek zorunludur.
2. 6284 sayılı yasa gereği erkek evden uzaklaştırılınca derhal devlet tarafından bir misafirhaneye yerleştirilerek psikolojik destek almaya zorlanmalı, kendi haline bırakılmamalıdır.
3. Yerel yönetimler ilk adım merkezleri (sığınma evi öncesi) açmalı, hafif vakalar oradan yürütülmelidir
4. Alanda çalışan STK’lar desteklenmeli ve rahat çalışma ortamları sağlanmalıdır.