Gastronomi şehri Gaziantep’in en önemli tarımsal ürünlerinden olan Antep fıstığı, baklavadan pastaya, kurabiyeden yemeklere kadar geniş bir kullanım alanına sahip. Şimdi ise badem şekeriyle birleşerek eşsiz bir lezzet sunuyor.

Üreticiler, “yeşil altın” olarak nitelendirilen Antep fıstığı ile bademi bir araya getirerek ortaya çıkan tadın halk tarafından büyük beğeni topladığını belirtiyor. Talebin artması üzerine üretim miktarı da yükseltildi. Türkiye’de yalnızca Gaziantep’te üretilen bu özel tatlı, yurt dışından ve farklı şehirlerden gelen ziyaretçiler tarafından da tercih ediliyor.

Badem, Antep fıstığı ve şeker ile yaklaşık iki saat süren hazırlık sürecinin ardından ortaya çıkan Antep fıstıklı badem şekeri, günlük üretimde her işletmede yaklaşık 500 kilogramı buluyor. Ürünler, talebe göre artırılarak Türkiye’nin 81 iline ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Koltuk Değneğiyle Başladı, Okul Müdürü Oldu!
Koltuk Değneğiyle Başladı, Okul Müdürü Oldu!
İçeriği Görüntüle

Kentteki birçok işletmede yapılmaya başlanan bu tatlı, özellikle turistler tarafından ilgi görüyor. Hazırlık sürecinin zahmetli olmasına rağmen, kilogramı 450 TL’den satışa sunuluyor. Ayrıca limonlu, vanilyalı, çilekli ve tarçınlı gibi farklı badem şekeri çeşitleri de üretiliyor.

Tarihi Almacı Pazarı’nda yöresel ürünler satan Kerim Kıssa, Antep fıstıklı badem şekerinin büyük ilgi gördüğünü belirterek şunları söyledi:
“Geçmişte sadece beyaz badem şekeri vardı. Şimdi başta Antep fıstıklı olmak üzere çilekli, limonlu, vanilyalı, karadutlu ve tarçınlı gibi birçok çeşit üretiyoruz. Yurt dışından ve farklı şehirlerden gelen vatandaşlar özellikle Antep fıstıklı badem şekerini tercih ediyor. Fıstık pahalı olduğu için badem şekeri hem daha uygun hem de hediyelik olarak tercih ediliyor.”

Denizli’den Gaziantep’i gezmeye gelen Hakan Erensoy ise, “Renkli badem şekerleri dikkatimi çekti. Antep fıstıklı badem şekerini çok beğendim ve çok hoşumuza gitti” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA