Geçtiğimiz yıl 800 bin kişinin ziyaret ettiği festivalde 500 bin şiş et ve 400 bin şişe şalgam tüketilmişti. Bu yıl ise rakamların çok daha yüksek olacağı, özellikle et tüketiminin en az yüzde 50 artacağı öngörülüyor.
“DÜNYADA BÖYLE BİR FESTİVAL YOK”
Festival için hazırlıkların sürdüğü Merkez Park’ta yüzlerce esnaf stant açarak Adana’nın yöresel lezzetlerini ziyaretçilere sunacak. Kebapçı esnaf Yaşar Aydın, festivalin önemine dikkat çekerek, “10-11-12 Ekim’de tüm dünyayı Adana’ya bekliyoruz. 9 sene önce bu festivalin ilk yapıldığı zamanı bilirim. O yıllarda ne kadar az katılım olduğunu hatırlıyorum. Her sene katılım sayısı arttı. Dünyada böyle bir festival yok. Bizim lezzetlerimiz, sıcak kanlılığımız ve Adana insanının misafirperverliği hiçbir yerde yok” dedi.
Et tüketiminin bu yıl ciddi oranda artacağını söyleyen Aydın, “Geçen yıl 800 bin katılımcı vardı. Bu sene 1 milyondan fazla katılımcı bekliyoruz. Tüm dünyadan herkes Adana’ya gelsin, kebap, şırdan, halka tatlı ve farklı lezzetlerimizi tatsınlar. Geçen yıl 500 bin şiş et tüketilmişti, bu sene ise en az yüzde 50 daha fazla et tüketimi bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Festivalin şehre kattığı havayı da anlatan Aydın, “3 gün boyunca dumanlar gökyüzünü kaplıyor. Hatta 10-11-12 Ekim’de Adana üstünde yoğun duman olacağından dolayı uçaklar için hava trafiği kapanacakmış. Hep söylediğim bir sözüm var: Gez dünyayı, ye Adana’yı. Dünyayı gezeceksin ama Adana’nın lezzetlerini tadacaksın” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN VE YURT DIŞINDAN İLGİ
Festivalin yankısı yalnızca Adana’da değil, Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve yurtdışında da hissediliyor. Uğur Öznur, Türkmenistan’dan gelen misafirlerini festivale hazırlık kapsamında kebap yemeye getirdiğini belirterek, “Bir Adanalı olarak festivale katılacağız. Türkmenistan’dan misafirlerim geldi, onlar da festivale katılacak. Şimdiden kebap yedirmeye getirdik. Gelen herkes Adana’nın lezzetlerini tatsın” dedi.
İstanbul’dan yalnızca kebap yemek için geldiğini söyleyen Adem Çınar ise, “Bugün İstanbul’dan sadece kebap yemek için geldim. Çok övdüler, biz de bu lezzetin tadına bakmaya geldik. Çok beğendik, İstanbul’da böyle bir lezzet yok” ifadelerini kullandı.
İngiltere’den akrabalarını kebap yemeye getiren Rukiye Civan, “İngiltere’den misafirlerim geldiler. Onları yemeğe getirdim. Festivale katılmak için vakitleri yok ama herkesi Adana’ya festivale bekleriz, lezzetlerimiz çok başka” dedi.
Her yıl festivali takip ettiğini söyleyen Türkan Özbuzdağlı da, “Ben bir Adanalı olarak festivale her sene katılıyorum, çok güzel geçiyor. Herkes Adana’ya gelsin ve kebap başta olmak üzere şalgam, içli köfte, şırdan, döner ve bici bici yesinler. Adana’ya gelsinler, ete doysunlar” diyerek davette bulundu.




