Türkiye’nin “yeşil altın”ı olarak bilinen Antep fıstığında, baklava ve kuruyemişte kullanılan boz fıstık ile çikolata, lokum ve şekerlemede tercih edilen kırmızı iç fıstık fiyatları rekolte düşüşü nedeniyle yaklaşık yüzde 100 oranında artmıştı. Ticaret Bakanlığı ise fiyat artışını dengelemek amacıyla ABD, İran ve Suriye’den geçici ithalat izni çıkardı.
İTHALAT KARARININ ETKİSİ HİSSEDİLDİ
Fıstık fiyatlarının yükselmesi üzerine bazı üreticiler ve tüccarlar karara karşı çıksa da, baklavacılar memnuniyetini dile getirdi. Kararın ardından fiyatlar ve satışlarda ciddi düşüş yaşandığı gözlendi. Gatem Fıstıkçılar Sitesi esnafı, İran ve ABD fıstığının lezzet ve aroma bakımından Antep fıstığıyla kıyaslanamayacağını vurguladı.
Fiyatlar şu şekilde belirlendi:
- Boz iç fıstık: 1.750 – 2.000 TL
- Kırmızı iç fıstık: 1.500 – 1.600 TL
- Kırmızı kabuklu fıstık: 500 – 550 TL
- Boz kavlak fıstık: 600 – 700 TL
- Kavrulmuş tuzlu fıstık: 850 – 950 TL
İHRACATÇI VE ESNAF DEĞERLENDİRMESİ
Fıstık ihracatçısı İbrahim Halil Cevahir, “Bu yıl kuraklık ve zirai don nedeniyle rekoltemiz ciddi oranda düştü. Fıstıkta yok yılı yaşadık. Yüzde 100’lük fiyat artışı sonrası pazara hemen ürün sunmak mümkün değil. Ticaret Bakanlığı’nın geçici ithalat izni fiyatları normal seviyeye çekti. Bu sayede ürünümüz dünya pazarında rekabet edebilecek düzeye geldi” dedi.
Fıstık esnafı Necip Akay ise, “Antep fıstığında bu yıl yok yılıydı, rekolte çok düştü. Fiyat artışı sonrası ithalat izni verilmesi satışları düşürdü, neredeyse yok denecek kadar azaldı. Bu durum çiftçiyi ve esnafı mağdur ediyor” ifadelerini kullandı.




