Ata tohumlarıyla üretilen doğal lahanalar, çevre illerden de yoğun ilgi görüyor. Darende’nin Gökyar Mahallesi’nde nesillerdir geleneksel yöntemlerle yetiştirilen lahanalarda bu yılki verim üreticilerin yüzünü güldürdü. Büyüklüğüne göre tanesi 50 ila 200 TL arasında alıcı bulan Gökyar lahanası, sadece Malatya’da değil İstanbul, Ankara, Adana gibi birçok şehirde de sofralara ulaştırılıyor.

“Mali Müşavirler Cezalandırılıyor!” Levent Deniz’den Sert Uyarı
“Mali Müşavirler Cezalandırılıyor!” Levent Deniz’den Sert Uyarı
İçeriği Görüntüle

Üretici Ali Yağan, lahanaların tamamen doğal yöntemlerle üretildiğini vurgulayarak, “Mahallemize özgü lahanacılık işi bizlere atadan, dededen kalma bir miras. Kendi ata tohumumuzla, fidesini de kendimiz yetiştirerek tamamen doğal yöntemlerle üretiyoruz. Bu sene hasada başladık. Lahanalarımız ilaçsız ve doğaldır. Fiyat olarak da büyüklüğüne göre 100 TL ile 150 TL arasında değişiyor. Darende pazarımızda müşterilerimize sunuyoruz. İstanbul, Ankara, Adana gibi birçok ile gönderim yapıyoruz” dedi.

Bir diğer üretici Ekrem Okay ise Gökyar lahanasının farklı lezzetine dikkat çekerek, “Gökyar lahanamızı yıllardır kendimiz üretiyoruz. Kaliteli lahanalardan tohum alıp yeniden ekiyoruz. Türkiye’nin birçok iline gönderim yapıyoruz. Lahanamızın ayrı bir lezzeti, ayrı bir rayihası var. Kilo ile değil, tane ile satılıyor. Fiyatlar büyüklüğe göre 50 TL ile 200 TL arasında değişiyor. İlk defa alan bir daha mutlaka tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

Hasat için ilçeye Sivas’tan gelen bir müşteri, “Her yıl annemin isteği üzerine geliyoruz. Darende’nin meşhur lahanasını alıyoruz ve herkese tavsiye ediyoruz” dedi. Bir diğer müşteri Cevdet Boyraz ise, “Darende’mizin yerli lahanasını aldım. Gökyar lahanası ile meşhur bir mahallemiz. Lahanalar gerek turşu gerek sarma gibi yemeklerde çok güzel oluyor. Her zaman tercih ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA