700 Metre Altında Yaşam Mücadelesi! Feke’de Çinko Üreten Madencilerin Zorlu Mesaisi
700 Metre Altında Yaşam Mücadelesi! Feke’de Çinko Üreten Madencilerin Zorlu Mesaisi
İçeriği Görüntüle

Güneş ışığı görmeden gölgede kurutulan bu özel üzüm, yeşil rengini koruması ve kendine has aromasıyla dikkat çekiyor. Üzümün yolculuğu, eylül ayında bağ bozumu ile başlıyor. Bağlardan özenle toplanan salkımlar, önce “bandırma” işlemine tabi tutuluyor. Potas ve zeytinyağı karışımı sıcak suya batırılan üzümler, dayanıklılığını artırıyor ve rengini koruyor. Ardından evlerin gölgeli kısımlarına veya tavan aralarına asılan üzümler, haftalar süren bekleyişin ardından kurutulmuş hâle geliyor.

Hadim’in gök üzümü, güneş yerine gölgede kurutulduğu için adını aldığı yeşil rengini kaybetmiyor. Kuruduktan sonra tek tek ayıklanan ve kaliteye göre sınıflandırılan gök üzüm, özellikle kış aylarında enerji verici bir atıştırmalık olarak tüketiliyor.

Üreticilerden Hatice Yaşadı, gök üzümün zahmetli üretim sürecini anlatarak, “Üzüm Yağcı Mahallesi’ne özgüdür. Bandırma işlemi, üzümün yeşil kalması ve rengini koruması içindir. Çok zahmetli bir iş, iğne oyası gibi. Bağdan kestik, çatılara asıyoruz, kuruduktan sonra tek tek ayıklıyoruz” dedi.

Mahalle sakinlerinden Lütfi Yaşadı ise gök üzümün köyün geçim kaynağı olduğunu belirterek, “Mahallemizde hemen her evde gök üzüm kurutulur. Bu üzüm başka yerde bulunmaz, sadece Yağcı köyüne aittir. Kuruduktan sonra üzümleri ayıklayıp aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Köyümüzün geçim kaynağının yüzde sekseni bu üzümdür” şeklinde konuştu.

Gök üzüm taze olarak kilosu 100 liradan satışa sunulurken, yaklaşık 5 kilo yaş üzümden 1 kilo kuru üzüm elde ediliyor.

Kaynak: İHA