10 yıldır geleneksel yöntemlerle fasulye yetiştiren Enes Dursun Yılmaz, modern üretim tekniklerine meydan okuyor. Yılmaz, ürettiği fasulyeleri yüz yıllık, eski usul savurma makinesinde otundan ayıklıyor ve kendi tasarladığı eleme makinesiyle boylarına göre ayırıyor. “Ütük fasulyesi” olarak bilinen şeker cinsi kuskus fasulyeleri, ilaçsız ve tamamen doğal yöntemlerle üretiliyor. Yılmaz, üretim sürecini şu sözlerle anlattı:
"Fasulye savurmak için kullandığımız bu makine yaklaşık yüz yıllık. Önce dövme işleminden geçiriyoruz, sonra savuruyoruz, tanesini ayırıyoruz. Eskiden elle çalıştırıyorduk, şimdi elektrikli motor ile destekledik. Yıllık yaklaşık 1 ton ürün üretiyorum, kardeşim ise 5 ton civarında."
Ütük köyündeki ata tohumu fasulyelerinin kıymetini vurgulayan Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek ise, “Tamamen doğal, gübresiz ve ilaçsız yetişen bir ürün. Ancak pazarlamada sorun yaşıyorlar. Ürünün lezzetini anlayan bir alan, doğal olarak talep yaratacaktır” dedi.





