“Mali Müşavirler Cezalandırılıyor!” Levent Deniz’den Sert Uyarı
“Mali Müşavirler Cezalandırılıyor!” Levent Deniz’den Sert Uyarı
İçeriği Görüntüle

İlçenin önemli geçim kaynaklarından biri olan Kale biberi, özel yöntemlerle kurutularak satışa sunuluyor ve kışlık sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bölgede 900 dekarlık alanda yetiştirilen Kale biberinden yılda yaklaşık 3 bin ton yaş ürün elde ediliyor. Biberler ata tohumundan yetiştirildiği için nesiller boyunca cinsinde ve yapısında değişiklik olmadan üretilebiliyor. Üreticiler, her yıl elde ettikleri tohumlarla yeni mahsul yetiştirerek bu geleneği sürdürüyor.

Kale’nin Demirciler Mahallesi’nden temin edilen biberler ipe diziliyor ve özel yöntemlerle kurutuluyor. Kale’de yaşayan Şerife Naz Soyluer, biberlerin kurusunu ve tazesini farklı şekillerde tükettiklerini belirterek, "Kurutulmamış yeşil biberleri yağda kızartıyoruz. Kurutulmuş biberleri önce suda haşlayıp çekirdeklerini çıkarıyoruz, ardından yağda kızartıyoruz. Ayrıca kuru biberi doğrudan kızgın yağa atıp yoğurtlu patates kızarmasıyla tüketiyoruz" dedi.

Kale’de yöresel ürünler mağazası işleten Murat Soyluer, Kale biberinin ilçenin önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu vurgulayarak, "Kale biberi kuşburnu tadı ve kendine has aromasıyla, tazeyken kapya biberini andırıyor, kuruduğunda kırmızı renge bürünüyor. Kuru ve taze olarak farklı şekillerde tüketiliyor. Kurusundan cips biber ve balon biber hazırlanıyor, tazesi ise fırında veya yağda kızartılarak yeniyor. Kale biberi Türkiye’nin birçok şehrine gönderiliyor, yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Murat Soyluer, Kale biberinin sadece Kale’nin Alanyurt, Özlüce ve Demirciler Mahalleri’nde yetiştiğini belirterek, "Ata tohumundan üretiliyor ve başkalaşıma uğramıyor. Biz de biberleri ipe dizip kurutarak satışa sunuyoruz" dedi.

Kaynak: İHA