Karacadağ bölgesinde her yıl yaklaşık 50 bin dönüm arazide yapılan domates üretimi, düşük nem oranı sayesinde kaliteli ve lezzetli ürünler ortaya çıkarıyor. Domatesler kurutulduktan sonra İzmir’e gönderiliyor, burada fabrikalarda kontrol ve paketleme işlemlerinin ardından başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Bölgede her tarlada yaklaşık 150 işçi çalışırken, günlük yevmiyeleri bin lirayı buluyor.

Dev Adım! Adana TB ile Sivas TB Artık Kardeş Borsa
Dev Adım! Adana TB ile Sivas TB Artık Kardeş Borsa
İçeriği Görüntüle

Siverek domatesinin sırrını açıklayan üretici Bayram Torpil, “Burada nem yok, sadece sıcaklık var. Güzel ve doğal ürün ortaya çıkıyor. Hem rengi hem de tadının güzel olmasının nedeni budur. Domatesler sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir tarafına gidiyor” dedi.

Nurettin Işıkgöz ise, “Kar suyu ile sulanan volkanik topraklar sayesinde Siverek domatesi çok kaliteli ve lezzetli çıkıyor. Kurutulduktan sonra dünyaya ihraç ediyoruz. Siverek domatesi Türkiye’de bir numaradır” şeklinde konuştu.

Ancak üreticiler bu yıl ürün fiyatlarından memnun değil. Mehmet Bahattin Torpil, “Kurutmalık bu sene İzmir’de çok para etmiyor. Mazot, fide ve yevmiye fiyatları yükseldi ama ürünün değeri düşük. Bu durum bizi zorluyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA