Adana İçin Kırmızı Alarm: 5-10 Yıla Su Kalmayabilir!
Adana İçin Kırmızı Alarm: 5-10 Yıla Su Kalmayabilir!
İçeriği Görüntüle

Bir zamanlar Ankara’nın simgelerinden olan ve ilçede heykeli bile bulunan kavun, yaklaşık 10 yıldır hastalıklar ve kuraklık nedeniyle üretimden uzak kalmıştı. Fusarium solgunluğu, halk arasında “kavun sineği” olarak bilinen zararlı böcekler ve yanlış tarım uygulamaları üretimi neredeyse bitme noktasına getirdi. Dayanıklılığı ve kendine özgü aromasıyla bilinen coğrafi işaretli kavun, Kahramankazan Belediyesi ve Proje Koordinatörü Mahmut Yılmaz’ın destekleriyle yeniden ekilmeye başlandı.

“Bu kavunu tekrardan Kahramankazanımıza kazandırmak istiyoruz”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kahramankazan Belediyesi Strateji Birimi görevlisi Mahmut Yılmaz, şunları söyledi:
“Kahramankazan kavunu kendine özgü aramasıyla ve saklanabilir şartlarına uygun, dayanıklı bir kavundur. Yıllardır ektiğimiz, üreticimizin ciddi bir ekonomik değeri olan bir kavundu. En önemli özelliği aroması ve dayanıklı olması. Kahramankazan kavunumuz coğrafi işaretli bir kavunumuz. Bunun diğer kavunlardan ayıran en önemli özellikleri dayanıklı olması ve farklı aromalara sahip olması. Kavunumuz uzun yıllar problemler yaşadı. Kahramankazan’da kavun heykelimiz var, coğrafi işaretimiz var ama maalesef üretici sorunlar yaşıyor. Biz bu sorunları tekrardan ele alıp üretimini devam edilebilir noktaya getirmek istedik ve burada deneme ekimi yaptık. Tohumuyla ve toprak analizleriyle başladık. Projeye, bakanlıktan hocalarımızla başladık. Kahramankazan Belediyesi bu konuda ciddi destek verdi ve gelinen noktada bu sene başarı elde ettiğimizi düşünüyoruz. Tohum üretmek istiyoruz. Ürettiğimiz tohumu üreticiye bedelsiz vermeyi düşünüyoruz. Beklentimiz üreticinin tekrar eski ekonomik değerlere kazançlı noktalara gelmesi, kavunumuzun eski tadını, aromasını yakalamasıdır. Meşhur olan, ünlenen reklam yüzü olan kavunu tekrar Kahramankazanımıza kazandırmak istiyoruz.”

“Kavun sineği ve kök çürüğüyle mücadele ettik”

Kahramankazan Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Emrah Ertürk ise üretim sürecine ilişkin şunları dile getirdi:
“Kavun sineği ve mantar hastalığıyla ilgili mücadelemiz oldu. 20 dönümlük bir arazide ekim yaptık. İlk önce toprak analizimizle başladık. Kavun tarlamızın kavun için uygun olup olmadığına baktık ve sonucunda uygun olduğu kanısına vardık. Teknik ekipler tarafından destek aldık. Birlikte işlemlerimizi yürüttük, sonucu ortada. Biz 4 defa bu tarlaya ilaç yaptık. Özellikle kavun sineği ve mantar hastalığı bizim en büyük sıkıntımızdı. Sonucunda kavunumuzu elde ettik. Amacımız buradan tohum tedarikini sağlamak. Edindiğimiz bilgileri çiftçilerimizle paylaşıp, Kahramankazan’da ekim alanını genişletmek istiyoruz.”

Kaynak: İHA