KARANLIKTA GELEN TRAJEDİ

Olay, 21 Mart 2023’te Sarıçam ilçesine bağlı Çarkıpare Mahallesi’nde meydana geldi. Gaziantep’ten Adana’ya tedavi amacıyla gelen Gönül Tekin, hastanedeki kontrollerinin ardından ağabeyi Mustafa Paldır’ın evine gitti. Apartmana girdiğinde elektriklerin kesik olduğunu fark eden Tekin, birinci kattaki daireye ulaşmak için merdivenleri kullanmak istedi. Ancak karanlıkta yönünü şaşıran Tekin, birinci kata geldiğini sanarak asma kattaki koridor boşluğuna adım attı ve yaklaşık üç metrelik yükseklikten beton zemine düştü.

Ağır yaralı olarak Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Tekin, 10 Nisan’da hayatını kaybetti. Olay sonrası boşluğa demir korkulukların ancak iki gün sonra takıldığı ortaya çıktı.

BELEDİYEYE SORUŞTURMA VE KAMU DAVASI AÇILDI

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve bina yöneticisi Numan A. gözaltına alındı. Ancak mahkemede verdiği ifadede sorumluluğunun bulunmadığını öne süren Numan A., serbest bırakıldı.

Tekin’in yakınları, avukatları Nazan Akça Subaşı aracılığıyla Sarıçam Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan başvuru sonucu, önce Sarıçam Kaymakamlığı’ndan soruşturma izni istendi. İlk etapta izin verilmese de, Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan itiraz neticesinde izin alındı ve kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı.

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından, Sarıçam Belediyesi’nde görev yapan yüksek inşaat mühendisi Mustafa Erol ve mimar Duran Buminhan Akdoğan hakkında Adana 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın ilk duruşması görülürken, ikinci duruşmanın 22 Mayıs’ta yapılacağı bildirildi.

“BU RUHSATLA ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARILDI”

Aile adına davayı takip eden Avukat Nazan Akça Subaşı, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, davanın sadece bir ihmalin değil, yapı denetiminde kamu sorumluluğunun da yargılandığını vurguladı. Subaşı, “Sarıçam Belediyesi, güvenlik önlemleri yeterince alınmamış, yaşanması tehlike arz eden bir binaya ruhsat verdi. Bu eksiklik nedeniyle müvekkilimiz Gönül Tekin hayatını kaybetti” dedi.

ATDSK’dan Milli Gurur: Kuzey Kerem Bayrak Ay-Yıldızlı Formayı Giydi
ATDSK’dan Milli Gurur: Kuzey Kerem Bayrak Ay-Yıldızlı Formayı Giydi
İçeriği Görüntüle

Belediye görevlilerinin sorumluluğu apartman yönetimine, apartman yönetiminin ise sorumluluğu belediyeye yüklemeye çalıştığını belirten Subaşı, “İdare mahkemesine başvurarak bilirkişi raporu aldırdık. Raporda, belediyenin bu olayda sorumluluktan kaçamayacağı açıkça ortaya kondu” ifadelerini kullandı.

“BU DAVA EMSAL NİTELİĞİNDE OLACAK”

Subaşı, 22 Mayıs’ta yapılacak duruşmadan beklentilerini de şu sözlerle aktardı:

“Bu davada çıkacak karar, belediyelerin denetim sorumluluğunu yerine getirmemesi halinde yargı yolunun açık olduğuna dair önemli bir emsal oluşturacak. Artık hiçbir belediye görevlisi, ‘yapı denetim firması bakıyor’ diyerek sorumluluktan kaçamayacak. Bu karar kamu görevlilerinin görevlerini ciddiyetle yerine getirmesini sağlayacak.”

Kaynak: İHA