Belediye, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTEM) tarafından tescil edilen ve bölge iklimine uygun üç farklı susam çeşidinin ekimini gerçekleştirdi. Eyyübiye İşletmesi Akıllı Tarım Merkezi arazisinde ekilen bu geleneksel susam çeşitlerinin gelişimi, ziraat mühendisleri ve teknik personel tarafından titizlikle izleniyor.

Türkiye’nin önemli susam üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da, geçmişte geniş alanlarda susam ekimi yapılırken son yıllarda bu alanlarda ciddi bir azalma yaşandı. Su tüketimi düşük, yağ kalitesi yüksek olan Urfa Susamının yeniden yaygınlaştırılmasıyla hem çiftçi gelirlerinin artırılması hem de bölge tarımında ürün çeşitliliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Çukurova Havalimanı’nda Yeni Dönem! HAVAMAŞ’tan Lüks VİP Transfer Atağı
Çukurova Havalimanı’nda Yeni Dönem! HAVAMAŞ’tan Lüks VİP Transfer Atağı
İçeriği Görüntüle

Tarımsal Hizmetler Dairesi Ziraat Yüksek Mühendisi Esra Aksoy, projeye ilişkin şunları söyledi:
"Urfa Susamı fazla su istemeyen, kısa yetiştirme sezonuna sahip, aynı zamanda yüksek kaliteli bir üründür. Kuraklıkla mücadele ettiğimiz ve su kaynaklarımızı korumak zorunda olduğumuz bu dönemde, susam çiftçilerimiz için güçlü bir alternatif ürün olabilir. Üstelik katma değeri yüksek olduğu için küçük aile işletmeleri açısından oldukça karlıdır."

Projede yer alan üç tescilli susam çeşidi, az suyla yüksek verim elde edebilme özelliği ve geleneksel lezzetleri desteklemesiyle öne çıkıyor. Urfa Susamının tahin, helva ve pek çok yöresel üründe kullanılmasıyla yerel ekonomiye de katkı sağlaması bekleniyor. Uzmanlar, susamın yeniden toprakla buluşmasının bölge çiftçisinin ekonomisine önemli bir destek sunacağını belirtiyor.

Kaynak: İHA