Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen Antep fıstığının ilk mahsulü olan bu çeşit, özellikle baklava yapımında tercih ediliyor. Gaziantep’te sabahın erken saatlerinde fıstık bahçelerine giden çiftçiler, sıcak havaya rağmen yaklaşık 10 saat boyunca dallardan tek tek fıstıkları toplayarak yoğun mesai harcıyor. Toplanan fıstıklar, çuvallara doldurulduktan sonra işletme tesislerine götürülerek işleniyor.
Bu yıl “yok yılı” olarak adlandırılan dönemde rekoltenin geçen yıla göre oldukça düşük olduğu belirtiliyor. Ancak düşük rekolteye rağmen boz fıstığın kilo fiyatı geçen yılki 100 TL’den 250 TL’ye yükselerek çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Çiftçilerden İbrahim Böke, “Rekolte düşük, ancak fiyatlar iyi. Fıstığı ‘boz’ olarak topluyoruz, bu da baklavacılar için uygun. Fiyatlar çiftçinin yüzünü güldürüyor” dedi. Hayri Böke ise, “Geçen yıl üçte üç ürün alırken, bu yıl üçte bir ürün var. Fiyatlar yüksek olduğu için memnunuz” ifadelerini kullandı.




