Kendine has kokusu, lezzeti ve rengiyle dikkat çeken bu özel kavun, Türkiye’nin birçok şehrine gönderiliyor. Bağrıbütün Kavunu’nun tohumunun başka bölgelere götürüldüğünde normal kavuna dönüştüğünü belirten Erol Gürgen, bu özelliğin coğrafi işaret tescilinin temel sebebi olduğunu vurguladı. “Bu bağrıbütün dediğimiz yöremize özgü endemik bir kavun. İçinden çekirdekleri bütün çıktığı için ‘bağrı bütün’ diyoruz. Diğer yöresel adı ‘yer muzu.’ Hem tadı, hem aroması, hem şekli hem de renginden dolayı ‘yer muzu’ olarak adlandırılıyor” dedi.
Gürgen, 4 yıl süren incelemeler sonucu 2020’de coğrafi işaret tescili alındığını hatırlatarak, “Coğrafi işaret aldıktan sonra talep arttı, ekimler çoğaldı ancak bu yıl iklim koşulları nedeniyle verim yarı yarıya düştü. Güneşin zaman zaman olmaması ve aşırı yakması ürün kaybına sebep oldu” diye konuştu.
Üretici Sinan Ünal ise, 8 dönüm ekim yaptığı arazinin yarısında ürün alamadığını belirtti: “Maliyetim yaklaşık 20-25 bin lira, kazanacağım para 40 bin lira civarında. Bağrıbütünün tanesini 20-25 liraya mal edip 35-40 liraya satıyorum. Aydıncık’tan Türkiye’nin birçok yerine gönderiyorum. Ancak kargo sorunu yaşıyoruz. Hasadı günlük yapıyoruz, altı dönümden günlük 50-100 adet topluyoruz.”
Şekil olarak kavuna, tadı ise muza benzeyen bağrıbütün kavunu, özgün aromasıyla tüketicilerin beğenisini kazanıyor.




