Üzüm ve ceviz hasadının tamamlanmasının ardından köy halkı, asırlardır süregelen bu geleneği doğal yöntemlerle sürdürerek üretime hız verdi. Üzümler sıkıldıktan sonra elde edilen şıra, özel toprakla mayalanıyor, ardından kazanlarda kaynatılıyor. Yüzeyde oluşan “paf” tabakası temizlendikten sonra una karıştırılarak bulamaç hazırlanıyor. Cevizler ipe dizilerek bu karışıma batırılıyor ve ortaya kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan orcik çıkıyor. Hem köy halkının geçim kaynağı hem de sofraların aranan tatlarından biri olan orcik, yoğun talep görmeye devam ediyor.
25 yıldır orcik ve pestil üretimi yapan Tayfun Erdem, süreci şöyle anlattı:
“Orcik sezonu başladı. Hemen hemen her gün yapıyoruz. Önce üzümü sıkıyoruz. Ondan sonra özel toprağından şıranın içerisine katıyoruz. Bunun ekşiliğini alıyor. Daha sonra üzümü kazana doldurup kaynatıyoruz. Bunun yüzüne çıkan pafını alıyoruz. Akşamdan kaynatıyoruz, sabaha kadar dinleniyor. Ondan sonra tekrar kazana çekiyoruz ve tekrar kaynatıyoruz. Akabinde un katıyoruz ve liviç yapıyoruz ve tekrar kazana dolduruyoruz. Bir saate yakın karıştırıyoruz. Ondan sonra orcik yapımına başlıyoruz. Üzüm ve ceviz kaliteli olacak. Özellikle şırasında oluşan o pafı almak lazım. Talep çok güzel. Bazen talepleri yetiştiremiyoruz bu da kaliteye bağlı. Genelde cevizli sucuk diyorlar bizim Elazığ’da ’Orcik’ olarak geçiyor.”
Orcik’in köy yaşamındaki yerini anlatan Bilal Erdem ise şunları söyledi:
“Köyümüzde şu anda üzüm ve ceviz hasadı zamanıdır. Bu hasatlardan elde edilen Anadolu’muzun en güzel tatlarından biri olan orcik yapımını yapmaktayız. Orcik yapımı ortalama her bir işlemler için bir hafta sürmektedir. Bir gün öncesinden üzüm sıkımından başlar, ardından cevizler ipe dizilir. Daha sonra elde edilen şıra ile içine karışım yapılan unla bulamaç dediğimiz madde elde edilir. Tamamıyla el ürünü ve doğal ve organiktir. Köyümüzde meşhur olduğu için hemen hemen her evde yapılmaktadır. Köyümüzün geçim kaynağı da bu şekildedir.”





