Kurutma işlemi için tarlalarda serilen fındıkların zarar görmemesi adına üreticiler, harman yerlerinde geceleri nöbet tutuyor. Karadeniz bölgesinin temel tarım ürünü olan fındık, hasadın tamamlanmasının ardından güneşli havadan yararlanılarak harmana seriliyor. İlk aşamada yeşil kabuklarından ayrılan fındık, kurutulduktan sonra patoz makinesiyle tanesine döndürülüyor. Daha sonra yeniden kurutma sürecine alınan fındık, satış için hazır hale getiriliyor.
Üreticiler, ürünlerini güvence altına almak için harman alanlarına kurdukları çadırlarda günlerce nöbet tutuyor.
Düzceli üretici Ahmet Aydoğan, bu yıl fındıkta verim kaybı yaşandığını belirterek şunları söyledi:
"Öncelikle fındık olgunlaştığı zaman işçi çağırıyoruz. İşçilerin başında çavuşları oluyor. Çavuş dediğimiz kişi kendilerine gerekli talimatları veriyor. Biz 3 günde fındık toplamayı bitirdik. Sonra harmana indiriyoruz. Kurutma süreci oluyor. Kurmasının ardından harmanda fındığı patozda çekmeye başladık. Burada makine ile ayıklıyoruz, taneye döndürüyoruz. Gecede burada çadırımız var. Burada nöbet tutacağız. Fındık bu yıl çok altın değerinde değil. Fiyat düşük. Topladığımız fındık işçi parasını anca kurtarıyor. Mahsul bu sene az. Çoğu yerde kuraklık nedeniyle fındık yandı. Ama biz korumak için birkaç gece burara bekleyeceğiz. Bu sene fındıkta çok randıman yok. Fındık dediğim gibi az. Zirai don ve kuraklık fındığı vurdu."





