Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı kesimlerinde doğal olarak yetişen kaktüs türü dikenli incir, serinletici etkisi ve sağlık faydalarıyla dikkat çekiyor. Yörelere göre "Hint inciri" veya "Frenk inciri" olarak da adlandırılan meyvenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, sindirime yardımcı olduğu ve vücut direncini artırdığı biliniyor.

Dikenli incir, toplama sırasında dikenlerin ele batmaması için genellikle eldiven ve maşa kullanılarak hasat ediliyor. Meyveyi tüketmek isteyenler ise kabuğunu dikkatle soyup yiyebiliyor. Ağustos ayı itibariyle olgunlaşmaya başlayan dikenli incir, sevenleri tarafından vazgeçilmezler arasında yer alıyor.

ATÜ’de Yeşil Dönüşüm: Kampüste 22 Bin 500 Ağaç
ATÜ’de Yeşil Dönüşüm: Kampüste 22 Bin 500 Ağaç
İçeriği Görüntüle

İskenderun’un Aşkarbeyli Mahallesi’nde yaşayan 54 yaşındaki Ziya Gülten, dikenli incirin toplama sürecinin zorluğuna rağmen lezzetinden vazgeçmediklerini belirterek, “Toplaması oldukça zor. Uçurum kenarında yetiştiği için hem dikenleri vücuda batıyor hem de yılan gibi tehlikeli hayvanlar olabiliyor. Bu nedenle çok fazla toplayamıyoruz, sadece canımız istediğinde ailecek yiyoruz. Tadı bal gibi, çok lezzetli. Prostat ve şeker gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini söylüyorlar. Biz de severek tüketiyoruz. Dikenli incir sulama gerektirmeden tamamen doğada kendiliğinden yetişiyor. Sıcak iklimi seviyor, sulamaya ihtiyaç duymuyor ve tamamen doğal bir meyve. Toplaması zor olsa da yedikten sonra tüm zahmetine değiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA