Bir zamanların gözde mesleklerinden olan sıcak demircilik, artık sadece birkaç ustanın elinde ayakta duruyor. Bu ustalardan biri olan Mehmet Kemal Etçi, zorluklara rağmen mesleğini yaşatma azmini sürdürüyor.

“Gündüzleri Çalışmak İmkânsız, Sıcakla Yarışıyoruz”

Demirin ortalama 900-1200 dereceye kadar ısıtılarak işlendiğini belirten Etçi, yaz aylarında sıcaklığın etkisinin iki katına çıktığını vurguladı: “Sabah serinliğinde ya da ikindi vaktinden sonra çalışabiliyoruz. Gündüz sıcağında çalışmak imkânsız. Acil işler dışında mecbur kalmadıkça başlamıyoruz.”

Bir Yıl Sonra Büyük Buluşma! Kanseri Yenen İki Öğrenciye Duygulandıran Karşılama
Bir Yıl Sonra Büyük Buluşma! Kanseri Yenen İki Öğrenciye Duygulandıran Karşılama
İçeriği Görüntüle

“Bu Meslek Tek Kişilik Değil”

Etçi, sıcak demirciliğin ekip işi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Demiri kızarttın diyelim, döveceksin, keseceksin… Birinin de karşıdan çekiçle vurması lazım. Tek başına bu işler olmuyor. Şu anda Kilis’te bu işi yapan yalnızca iki kişiyiz. Bizden sonra kimse kalmazsa, bu meslek tarihe karışacak.”

“Makinelerle Yarışmak Zor”

Teknolojinin el emeği işçiliği büyük oranda devre dışı bıraktığını söyleyen usta demirci, mesleğin geleceği konusunda endişeli: “Benim 1 saatte yaptığım işi makine 10 dakikada yapıyor. Ama makinelerin yapamadığı işleri biz hâlâ el emeğiyle yapmaya çalışıyoruz. Gençler sahip çıkmazsa bu meslek tamamen bitecek.”

“Aç Bırakmaz Ama Doyurmaz”

Sıcak demirciliğin hem geçim hem de kültürel anlamda önemli olduğuna vurgu yapan Etçi, mesleğe dair duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Aç bırakmaz ama tam da doyurmaz. Yine de alın teriyle kazanılan helal bir iştir. Gençler çocuklarının geleceği için bu gibi meslekleri unutmamalı.”

Kaynak: İHA