Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘nitelikli tarım’ projesi kapsamında başlatılan siyez üretimi meyvelerini vermeye başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından buğday dağıtımı yapılarak 6 yıl önce üretimine başlanan ve sözleşmeli tarım kapsamında desteklenen siyez buğdayının hasadı Mesudiye ilçesinde başladı.

2019 yılında 11 üretici ile 125 dekar alanda başlayan üretim, her geçen yıl artış gösterdi. Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantili ürünü olan siyez buğdayı, üreticilere güven sağlarken, üretim alanlarının büyümesini de destekledi. Başlandığında 125 dekar olan üretim alanı bugün 2 bin dekara ulaşırken, üreticilere verilen toplam tohum desteği 40 tonu geçti. Verimi ve kalitesiyle üreticilerin vazgeçemediği bir ürün haline gelen siyez buğdayı, özellikle fındık tarımının az olduğu Mesudiye ilçesinde üreticilerin yüzünü güldürdü.

700 Metre Altında Yaşam Mücadelesi! Feke’de Çinko Üreten Madencilerin Zorlu Mesaisi
700 Metre Altında Yaşam Mücadelesi! Feke’de Çinko Üreten Madencilerin Zorlu Mesaisi
İçeriği Görüntüle

Mesudiye ilçesi Üçyol Mahallesi’nde siyez buğdayı üretimi yapan Mustafa Atmaca ve Murat Özdamar, desteklerinden ötürü Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür etti. Üreticiler, “Desteklerle siyez üretimine başladık ve güzel verim elde ettik. Hasat sezonu çok iyi geçti. Buğdayın ekmeği çok lezzetli, sapları hayvan yemi olarak çok verimli. Siyez üretimine başlamamızda ve büyütmemizde en önemli etken, Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantisi oldu” ifadelerini kullandı.

DNA’sı bozulmamış olması nedeniyle çok tercih edilen siyez buğdayından yapılan bulgur, ekmek gibi ürünler antioksidan bakımından oldukça zengin. Bu özelliği sayesinde hücre yapısını koruyan ve yaşlanmayı geciktiren siyez ekmeği, mineral, vitamin, posa ve lif bakımından da zengin bir besin kaynağı olarak biliniyor.

Kaynak: İHA