Sağlıkta dönüşüm programının çalışanların ekonomik, özlük ve demokratik hakları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken hekimler ve çalışanlar, mevcut sistemin hem sağlık emekçilerini hem de halkı mağdur ettiğini vurguladı.
“Nitelikli Sağlık Hizmeti Veremiyoruz”
İş bırakma eylemi kapsamında yapılan açıklamada, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının ağır iş yükü altında ezildiği, yüksek randevu sayıları ve kısa muayene süreleri nedeniyle nitelikli sağlık hizmeti sunmanın imkânsız hale geldiği belirtildi.
Sağlıkçı Emekçileri Sendikası (SESS) Adana Şube Başkanı Erol Eren, “Eksik istihdam, düşük ücretler, teşvik ödemelerindeki adaletsizlik, kalitesiz tıbbi malzemeler ve sağlıksız çalışma koşulları, diş sağlığı alanında hizmet üretimini sürdürülemez hale getirdi” dedi.
Sağlıkta Şiddet ve Performans Baskısı Artıyor
Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin (MHRS) işleyemez hale geldiğini, randevu sürelerinin kısaltılmasıyla hem sağlıkçıların hem de hastaların mağdur edildiğini söyleyen SES Adana Şube Başkan Erol Eren, “Bakanlık, çözüm üretmek yerine daha fazla hasta bakılmasını istiyor. Bu durum, sağlık emekçileri ile hastaları karşı karşıya getiriyor ve şiddeti körüklüyor” diye konuştu.
“Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Ücretsiz Olmalı”
Sağlık turizmi adı altında paralı hale getirilen sağlık hizmetlerinin emekçileri ve halkı sömürdüğünü savunan Başkan Eren, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin tüm yurttaşlar için ücretsiz olması gerektiğini ifade etti.
Başkan Eren, “Eksik istihdam, sağlık çalışanlarının iş yükünü artırıyor. Sağlık emekçileri arasında ücret dengesizliği, teşvik ödemelerindeki adaletsizlik ve mobbing gibi sorunlar iş barışını bozuyor. Kamuda ağız ve diş sağlığı hizmetleri cazip hale getirilmeli, sağlıkçılar güvenceli istihdam edilmeli” ifadelerine yer verdi.
“Eğitim ve Güvenli Çalışma Koşulları Sağlanmalı”
Diş hekimliği fakültelerinin plansız şekilde açıldığını kaydeden Başkan Erol Eren, şu ifadelere yer verdi:
‘’Yapısı ve öğretim üyesi kadrosu yetersiz fakülteler, diş hekimlerini yeterince donanımlı yetiştiremiyor.
Sağlık hizmetleri, ağır ve tehlikeli işler sınıfında yer aldığı için, diş sağlığı merkezlerinde iş güvenliği önlemleri artırılmalıdır.
“Esnek Çalışma Modellerine Son Verilmeli”
Sağlık çalışanlarının dinlenme hakkı da ihlal edilmektedir. Esnek çalışma modelleri sağlık hizmetlerinin niteliğini düşürmektedir. Sağlık çalışanları, mesleki ve sosyal gelişimleri için yeterli zamana sahip olmalı, esnek çalışma dayatmasına son verilmelidir.
“Üretimden Gelen Gücümüzü Kullanacağız”
Taleplerimize kulak verilmezse eylemlerimiz daha da büyüyecektir. Sağlık emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik hakları için fiili ve meşru mücadelemiz sürecek. Halk için, nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmeti sunma mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”