Türkiye’nin yıl boyunca üretim yapılan önemli merkezlerinden biri olan Mut ilçesinde, sofralık kayısı, erik, zeytin, incir, nar, elma, kavun, karpuz ve çeşitli sebzeler yetiştiriliyor. Bu ürünler hem iç piyasaya hem de yurt dışına ihraç edilerek bölge ekonomisine önemli katkı sağlanıyor. Sofralık kayısıda Türkiye üretiminin yüzde 85’ini karşılayan Mut’ta, erik sezonunun sona ermesiyle beyaz incir hasadı devam ediyor.
Yaklaşık 5 bin dekarlık alanda yetiştirilen beyaz incir, rengi, aroması, tadı, iriliği ve sevkiyata dayanıklılığı nedeniyle tercih ediliyor. Üreticiler, incirin kilosunun 150 lira, kuru incirin ise bin 500 liradan satış görmesinden memnun.
Üretici Erkan Mete, “Bu sene incir fiyatlarından gayet memnunuz, mutluyuz. İncirlerimizin aroması zaten çok farklı. 200 liradan çıkmıştı, bugün fiyatlar 150 liraya düştü. Alan memnun, satan memnun” diye konuştu.
Tüccar Mehmet Yıldız ise, “150 liranın altına düşeceğini pek zannetmiyorum. Müşteriler memnun, üreticiler memnun, tüccarlar memnun. İnşallah 150 lira bandında devam eder, tek temennimiz o. Ukrayna ve Dubai’ye ihracat yapılıyor. İhracat fiyatı 30 lira farklı yani 180 civarında” ifadelerini kullandı.




