Sümer:Adana Düştüğü  Yerden Yeniden Kalkar
Sümer:Adana Düştüğü Yerden Yeniden Kalkar
İçeriği Görüntüle

Bahçede kilosu 40 ile 60 TL arasında alıcı bulan cennet hurmasının kurusu ise 500 ile 650 TL arasında hem iç pazara hem de yurt dışına gönderildi.

Türkiye’nin önemli hurma üretim merkezleri arasında yer alan Kozan’da, birçok aile Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurmasının üretimini sürdürüyor. Geçtiğimiz bahar aylarında yaşanan zirai don nedeniyle rekolte düşüşü yaşansa da ilçede bu sezon yaklaşık 16 bin 500 dekar alanda 33 bin ton üretim gerçekleştirildi. Türkiye genelindeki toplam üretimin yaklaşık yüzde 20’sinin karşılandığı Kozan’da, üreticiler ürünlerini bahçede 40 ile 60 TL arasında sattı. Yurt içi ve yurt dışından yoğun talep gören hurmanın önemli bir kısmı ise kurutma ve cips üretimine ayrıldı.

Köyde kurulan tesisle ihracat kapısı açıldı

Kozan ilçesine bağlı Karabucak Mahallesi’nde köylerine kurutma tesisi kuran Zeki İnce, bu yıl yaklaşık 1 ton cennet hurması cipsiyle Almanya’ya ilk ihracatını gerçekleştirdi.

Üretim süreciyle ilgili bilgi veren İnce, şu ifadeleri kullandı:

“Bahçelerden toplanan ürünler yıkama işleminin ardından kasalara dizilerek kurutuluyor. Ürünlerimiz 21 saat içinde kuruyor. Kozan Karabucak Mahallesi'nde üretime geçtik, köylerde bunu ilk başaran olduk. Bu yıl zirai don nedeniyle üretimde düşüş oldu ancak sezonda 15 ton kapasiteyle üretim yapıyoruz. Yaklaşık 6 ton ürün kuruttuk. İlk ihracatı gerçekleştirdik, Almanya'ya ilk ihracatı yaptık. Kuru ürün kilosu 500-650 TL arasında satılıyor. Yaklaşık 1 aylık bir mesai oldu ve 20 kişiye istihdam sağladık. Bunun ardından portakal kurusunu da düşünüyoruz.”

İnce, üreticilerin fiyatlardan memnun olduğunu belirterek, cennet hurmasının bu yıl dalında 40 TL’den başlayıp 60 TL’ye kadar alıcı bulduğunu da sözlerine ekledi.

Üreticiler “Kozan hurması” ismini istiyor

Kuyluk Mahallesi’nde 110 dönüm arazide hurma üretimi yapan Furkan Kütük ise ürünün bölgeyle özdeşleşmesini istediklerini belirterek şunları söyledi:

“Kozan bölgesi olarak hurmanın tanınmasını istiyoruz. Lezzeti farklı. Kurutmalık, yaş ve cipslik gibi her çeşidi var. Pekmezi de yapılıyor. Sarı ve siyah çeşitleri olan bu ürün Kozan hurması olarak bilinsin istiyoruz.”

Kozan İlçe Tarım Müdürü Mutlu Karataş ve ekiplerinin de sahada üretim alanlarını denetlediği, hurma ağaçlarının gelişimi ve bakımı konusunda çiftçilere teknik destek sağlamayı sürdürdüğü bildirildi.

Öte yandan Kuyluk bölgesindeki hurma bahçelerinin sonbahar aylarında renk değiştirmesi, bölgede görsel bir şölen oluşturuyor.

Kaynak: İHA