Aydıncık ilçesi Kümbetovası bölgesindeki tarlalarda hummalı bir çalışma sürerken, mevsimlik işçilerin sıcak havadaki zorlu mesaisi dron kamerasıyla kayıt altına alındı. Binlerce çuval soğanla dolan tarlalar, kırmızı bir örtüyle kaplanmış gibi görünüyor.
Her yıl yaklaşık 4 bin dekarlık alanda soğan üretiminin yapıldığı bölgede, işçiler sabahın ilk ışıklarıyla tarlaya girip gün boyu yoğun tempoda çalışıyor. Hava sıcaklığının 35 dereceye kadar çıktığı günlerde, işçiler özenle söktükleri soğanları çuvallara doldurarak satışa hazır hale getiriyor.
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinden 80 kişilik aile grubu ile Yozgat’a çalışmaya gelen mevsimlik işçi Aydın Gül, çalışmaları hakkında şunları söyledi:
"Diyarbakır Çermik’ten geliyoruz. 80 kişiyiz. Öncelikle Osmaniye tarafına, ardından da Yozgat Aydıncık’a gelip çalışıyoruz. Soğan işi yapıyoruz. Sabah saat 4’te kalkıyoruz, önce patates hasadına gidiyoruz, sonra saat 9 gibi soğan işine geçiyoruz. İşimiz böyle, tarım işi. Ailece birlikte geliyoruz, yanımızda yabancı kimse yok. Çoluk çocuk hep beraber 9 ayın sonuna kadar burada kalıyoruz. Sonra memlekete, Diyarbakır’a dönüyoruz."
Yozgat genelinde her yıl binlerce ton soğan üretimi yapılmakta olup, ürünler hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarda yerini alıyor.




