Bitlis Eren Üniversitesi’nin girişimleriyle yapılan başvuru sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu, 18 Ekim 2023’ten itibaren koruma altına alınan “Bitlis Avşor Çorbası”nın tescil sürecini 14 Ağustos 2025 itibarıyla tamamladı.

Yüzde 52 Engelli Ama Gökyüzünde Özgür!
Yüzde 52 Engelli Ama Gökyüzünde Özgür!
İçeriği Görüntüle

"Bitlis gastronomisi oldukça önemli"

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, kentin zengin mutfak kültürüne dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Bitlis gastronomisi oldukça önemli. Sadece Bitlis iline özgü çok kıymetli yemekler var. Daha önce Bitlis Büryan’ı coğrafi işareti almıştı. Üniversitemizin başvurularıyla son iki yıl içerisinde dört yemek daha coğrafi işaret aldı. Bunlar; ciğer taplaması, katıklı dolma, içli köfte ve son olarak Avşor çorbası oldu. Avşor, yapılış şekliyle ve tadıyla başka yerde olmayan, kendine özgü çok özel bir yemek. Büryanla da bağlantısı var; büryanın suyuyla ve et parçalarıyla hazırlanıyor. Dolayısıyla bu yemeğin coğrafi işaret alması gerekiyordu ve hak ettiği tescili aldı. İnşallah diğer yemeklerimizin de başvurularını yaparak aynı şekilde koruma altına alınmasını sağlayacağız."

"Yüzyıllardır yapılan bir lezzet"

Bitlis’in tanınmış büryan ustalarından Hasan Akıntı ise Avşor Çorbası’nın değerine dikkat çekerek,
"Avşor kemik suyu ve kırmızı etten yapılan, oldukça faydalı ve geleneksel bir yemek. Bu tescil, yemeğimizin değerini daha da artırdı" dedi.

Bu tescille birlikte Bitlis, yöresel lezzetlerini koruma altına alarak hem kültürel mirasına sahip çıkıyor hem de gastronomi turizmine katkı sunmaya devam ediyor.

Kaynak: İHA