Kooperatif Başkanı Mehmet Sakarya, kooperatifin 2017 yılında bölge çiftçilerinin bir araya gelmesiyle kurulduğunu belirterek, Bursa Büyükşehir Belediyesi desteğiyle başlangıçta mevsimlik bitki üretimi yaptıklarını, ancak son bir yıldır daha kalıcı ürünlere yöneldiklerini ifade etti. Ihlamur, at kestanesi, sedir, kayın ve ladin gibi çeşitli ağaçların fidanlarını üretmeye başladıklarını dile getiren Sakarya, bu yıl ise ilk kez lavanta fidanı üretimine başladıklarını söyledi.

“Mali Müşavirler Cezalandırılıyor!” Levent Deniz’den Sert Uyarı
“Mali Müşavirler Cezalandırılıyor!” Levent Deniz’den Sert Uyarı
İçeriği Görüntüle

Sakarya, “6 üyemizin ortaklığıyla 30 bin lavanta fidanıyla deneme üretimi yaptık. Saksıda üretiyoruz; gerektiğinde ise yerleştirip lavanta bahçeleri oluşturmayı planlıyoruz. Yarı mamul olarak satışa başladık” dedi.

İklim ve rakım açısından bölgede olumlu geri dönüşler aldıklarını aktaran Sakarya, “Uludağ eteklerinde bin 100 rakımdayız. İzmir, Yalova ve Bursa merkezle kıyaslandığında daha iyi konumdayız. Lavanta bizim garanti ürünümüz diyebiliriz. Makasla ve çelikle çoğaltılabiliyor. Üretimi arz ve talebe göre şekillendirebiliriz. Yaz dönemi çok iyi geçiyor. Bahçe denemeleri de yapacağız. Kışı da iyi geçerse, üretimi yaygınlaştıracağız” diye konuştu.

Sakarya, bölgedeki tarımın zor şartlar altında yapıldığına dikkat çekerek, “Genellikle örtü altı üretim yapılıyor. Lavanta burada geçim kaynağı olabilir. Dayanıklı bitkiler tercih etmeliyiz. Kiraz ve çilek dar alanlarda yetişiyor ancak biz farklı alternatifler geliştiriyoruz. Uludağ eteklerini lavanta kokutabilir, renklendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Lavantanının ıhlamura göre daha kolay yetiştiğini vurgulayan Sakarya, “Yıllık üretimimizi 200 bine çıkarmamız zor değil. Bölgede üreticilerin kullanmadığı arazileri lavanta bahçesine dönüştüreceğiz. Bölge halkına lavanta ile gelir sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA