Çiftçiler, bereketin simgesi olan zeytin ağaçlarından ilk mahsullerini toplarken, geleneğe göre tatlı ve yemeklerle hasadı kutladı. Ayvalık’ın tanınmış zeytincilerinden Hüseyin Bozkurt’un tarlasında yapılan bu dualı ilk hasat, yüz yıllardır süren geleneği bozmadan gerçekleştirildi. Kadın çiftçiler, zeytinleri ağaçlardan elle toplayarak hasada katıldı.
Nuriye Hatice Yeşilkaya: "Dua ve geleneğimizle hasadı başlattık"
Zeytin ve zeytinyağı üreticisi Nuriye Hatice Yeşilkaya, geleneksel dualı hasat hakkında şunları söyledi: “2025-2026 yeni hasat yılımızı dualarımız ve geleneklerimizi yaşatarak başlattık. İnşallah hem bizim hem de zeytin sektörü için kazasız belasız bir hasat dönemi olur. Bu yıl ‘yok yılı’ olarak nitelendiriliyor, geçen seneye göre ürün az. Ancak inşallah her şey iyi olur.”
Yeşilkaya, çiftçilerin ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğine de dikkat çekerek, “Küresel iklim krizi kapıda. Çiftçi kalkındırılmadığı takdirde zeytinliklerinden yeterli ürün alamayacak” dedi. Ürettikleri zeytinyağının kalitesine güvendiklerini vurgulayan Yeşilkaya, “Bu yıl zeytinlerimiz son derece kaliteli. Çıkaracağımız yağlarla ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak Ayvalık zeytinyağının sesini dünyaya duyuracağız” ifadelerini kullandı.
Dualar ve yemeklerle hasat başladı
Yeşilkaya, her hasat sezonunun başında düzenlenen duaların kendileri için önemli olduğunu belirtti: “Her hasat sezonu başında hocamız dua ediyor. Böylece zeytinliklerimiz ve tüm üreticiler için hayırlı, bereketli bir sezon diliyoruz. Ardından Halil İbrahim Sofrası’nda odun ateşinde pişen yemekleri paylaşıyoruz. Tatlı ise geleneğimizin vazgeçilmezi; tatlı yiyerek hasada başlıyoruz ve öğle saatlerinde aynı sofraya diz çöküp birlik ve beraberliğimizi pekiştiriyoruz.”




