Belediyelerin sosyo-ekonomik durumu, nüfusu, yüzölçümü, ihtiyaç ve talepleri dikkate alınarak “Tüm belediyelere adil ve eşit hizmet” ilkesiyle gerçekleştirilen hibe kapsamında; AK Parti, CHP, MHP, BBP, DEVA, Demokrat Parti, Sol Parti, Saadet Partisi ve Yeniden Refah Partisi'ne mensup belediyelere toplam 62 hizmet aracı teslim edildi.

Törene TBB Encümen üyelerinden Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile araç hibe edilen belediyelerin başkanları ve yöneticileri katıldı.

“Tutuklu Belediye Başkanları Hukuksuz Şekilde Ailelerinden Ayrı”

Törende konuşan Başkan Zeydan Karalar, bazı muhalefet partili belediye başkanlarının hukuksuz şekilde tutuklu bulunduğunu belirterek, “Kurban Bayramı’nı, Anneler Günü’nü, Babalar Günü’nü ailelerinden ayrı geçirdiler. Bu uygulamalar uluslararası kamuoyunda da kabul görmüyor” dedi. Karalar, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi Liderler Zirvesi’nde bu konuda yapılan değerlendirmelere dikkat çekti.

Tbb Zeydan Karalar Konusma

Zeydan Karalar Tutuklandı: Adana’da Şimdi Neler Olacak?
Zeydan Karalar Tutuklandı: Adana’da Şimdi Neler Olacak?
İçeriği Görüntüle

“Eşit Hizmet İlkesiyle Tüm Belediyelere Destek Veriyoruz”

TBB’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu döneminde belediyeler arasında hiçbir ayrım yapmadan hizmet vermeye başladığını ifade eden Karalar, bu anlayışı sürdürdüklerini vurguladı. “Siyaset üstü bir yaklaşımla, tüm belediyelere nüfus, ihtiyaç, sosyo-ekonomik durum gibi objektif kriterlere göre hizmet götürüyoruz” diyen Karalar, araçların farklı partilere mensup belediyelere eşit şekilde dağıtıldığını söyledi.

“Kayyım Uygulaması Tamamen Kaldırılmalı”

Kayyım uygulamalarına da değinen Karalar, “Milletin seçtiği bir belediye başkanını görevden alıp yerine kayyım atamak kabul edilemez. Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘kayyımlar istisna olmalı’ diyerek bu uygulamayı doğru bulmadığını ifade etti. Ancak biz daha da ileri giderek kayyım uygulamasının tamamen kaldırılması gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Yargılama süreçlerine ilişkin de eleştirilerde bulunan Karalar, “Tutuklu belediye başkanları hakkında iddianame bile hazırlanmadı. Eğer delil varsa yargılayın, yoksa neden tutuklusunuz?” ifadelerini kullandı.

“Belediyeler Ekonomik Kriz Nedeniyle Zorlanıyor”

Belediyelerin ekonomik zorluklar içinde olduğunu söyleyen Karalar, borçların yapılandırılması gerektiğini vurguladı. “Hiçbir belediye başkanı borcunu inkâr etmiyor, ‘ödemeyeceğim’ demiyor. Ancak pandemi, deprem ve ekonomik kriz nedeniyle hizmet üretmekte büyük zorluk yaşanıyor” diyen Karalar, belediyelere uygulanan yüksek faiz oranlarını da eleştirdi.

Vergi gelirlerinden belediyelere ayrılan payın artırılması gerektiğini dile getiren Karalar, “Şu anda verginin yüzde 6’sı belediyelere veriliyor. Bu oranın önce yüzde 8’e, ardından da yüzde 11’e çıkarılması şart” dedi.

“Dış Kaynaklara Engeller Kaldırılsın”

Dış kaynak bulabilen belediyelerin de engellendiğini belirten Karalar, “Hazinenin garantisine ihtiyaç duymadan dış kaynak bulan belediyelerin önü kesilmemeli. Bu kaynaklar milletimize hizmet için kullanılacak” şeklinde konuştu.

“Rekor Sayıda Araç Hibe Edildi”

2025’in bugüne kadarki en çok araç hibe edilen yıl olduğunu kaydeden Karalar, “Bu yıl 450’nin üzerinde araç hibe ettik. Bu bir rekordur. Seneye bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Araclar Tbb

Törenin sonunda, araç hibe edilen belediye başkanlarına temsili anahtarlar teslim edildi. Hizmet araçları, Türkiye’nin dört bir yanındaki belediyelere ulaştırılmak üzere yola çıktı.

Kaynak: BÜLTEN