Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde, Adana Sanayi Odası’nın (ADASO) ev sahipliğinde düzenlenen “Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Menşe Kuralları Eğitimi”, iş dünyasının yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

“Küresel ticaret artık sadece mal üretmekten ibaret değil”

Adana’da Sel Felaketi: Vatandaşlar Gözyaşlarıyla O Anları Anlattı
Adana’da Sel Felaketi: Vatandaşlar Gözyaşlarıyla O Anları Anlattı
İçeriği Görüntüle

Küresel ticaretin yalnızca üretim ve satıştan ibaret olmadığını vurgulayan Kıvanç, ABD ve Avrupa Birliği eksenli gelişmelerin ticaretin kurallarını köklü biçimde değiştirdiğini ifade etti. Kıvanç, sanayiciler açısından menşe kavramının stratejik önemine şu sözlerle dikkat çekti:

“Bildiğiniz üzere küresel ticaret artık kabuk değiştiriyor. Özellikle ABD seçimleri sonrası gümrük vergileri stratejik bir politika aracı olarak kullanılmaya başlandı. Rekabetin kuralları her gün yeniden yazılıyor. Biz sanayiciler için üretim bandındaki verimlilik ne kadar önemliyse, ürettiğimiz malın gümrük kapılarından geçerken sahip olduğu kimlik, yani ‘menşe’ kavramı da o kadar hayati önem taşıyor. Yeni kurallar, malların AB’ye imtiyazlı giriş vizesi, yani bir nevi ticari Schengen’idir.”

Avrupa Birliği’nin Mercosur ve Hindistan ile imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmaları’na (STA) da değinen Kıvanç, bu sürecin Türk sanayisi açısından önemli riskler barındırdığını belirtti. Kıvanç, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu anlaşmalar, AB pazarındaki imtiyazlı konumumuzu erozyona uğratabilir. Türk sanayisi için Gümrük Birliği’nin revize edilmesi artık önemli bir zorunluluk halini almıştır.”

Eğitim programında, Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Menşe Kuralları kapsamında sanayicilerin ve ihracatçıların dikkat etmesi gereken hususlar ele alınırken, katılımcılara güncel uygulamalar ve mevzuat hakkında bilgilendirme yapıldı.

Kaynak: İHA