Bucak Mahallesi’nde bulunan kullanılmayan arazisine iki yıl önce ejder meyvesi üretmek amacıyla sera kuran Erkek, beklediği talebi bulamayınca üretim yönünü değiştirdi. Ejder meyvesinden istediği getiriyi sağlayamayan çiftçi, serasını sebze üretimi için yeniden düzenleyerek domates ve salatalık ekimine geçti.
“Tüketiciye doğrudan ulaşınca emeğimizin karşılığını aldık”
Ürünlerini önce aracıya satmaya çalışan Erkek, teklif edilen düşük fiyatlar nedeniyle bu yöntemden vazgeçti. Bunun yerine doğrudan tüketiciye satış yapmayı tercih etti. Bu kararın kazancını olumlu yönde etkilediğini vurgulayan Erkek, yaşadıkları süreci şöyle anlattı:
“2 yıl önce 2 dönüm araziye ejder meyvesi ekmek için serayı kurdum. Ejder meyvesinin pazarı olmayınca söktük ve domates ile salatalık ürettik. Şu an memnunuz. 2 dönümden 14 ton hasat yapıyoruz. Domatesi seradan 35 ile 45 lira arasında satıyoruz, bu da bizi kurtarıyor. Market ve manava verdiğimizde çok düşük fiyat teklif ediyorlar. Kendimiz burada satmaya çalışıyoruz. Aracıya verince 25-30 TL teklif edip, 50 liradan satmaya çalışıyorlar. Benim emeğim para kazandırmıyor, aracılar iki katını kazanıyor. Bu yüzden doğrudan satış yapıyoruz.”
“45 derece sıcağın içinde üretim yapıyoruz”
Eşiyle birlikte üretim yaptıklarını ve bunu büyük bir özveriyle sürdürdüklerini belirten Erkek, seracılığın zorluklarına da değindi. Dışarının 30 dereceyi bulduğu günlerde seranın içinde 45 dereceye varan sıcaklıkta çalıştıklarını söyleyerek, işlerini severek yaptıklarını ifade etti.
Adana’da üreticilik yapan birçok çiftçiye örnek olan Erkek’in modeli, hem kazancın üreticide kalmasını sağladı hem de tüketicilere daha uygun fiyata taze ürün ulaşmasının önünü açtı.




