Etkinlikte, siyasetçi Kemal Bülbül ile Avukat Kemal Derin konuşmacı olarak yer aldı.
Söyleşinin moderatörlüğünü Adana Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Feyzi Kurt üstlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hakan Şen, sağlığın bir ayrıcalık değil, herkesin doğuştan sahip olduğu temel bir insan hakkı olduğunu vurguladı.
DR. ŞEN: “SAĞLIK; HERKESİN DOĞUŞTAN SAHİP OLDUĞU TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR”
Dr. Hakan Şen konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“İnsan Hakları Komisyonumuz insan hakları ve sağlık alanında toplumsal farkındalık oluşturma amacıyla Mülteci ve Sığınmacıların Sağlık ve İnsan Hakları sorunu, Sağlıklı Yaşam Hakkı ve İnsan Hakları her insanın, her bireyin hakkıdır, Bir Hekim, Bir Örgüt, Bir Coğrafya: Dr. Mahmut Ortakaya, Savaş ve Göç: İnsan Hakları İhlalleri ve Çözüm Yolları, İnsan Hakları İhlallerin de Hekim Tutumu ve Sorumlulukları gibi çeşitli etkinlikler düzenlemiştir. Bu anlamda komisyon başkan ve üyelerine emekleri için şimdiden teşekkür ediyorum. Şeyh Bedrettin yüzyıllarca önce, başka bir dünyanın mümkün olduğunu göstermiştir. Tüm toplumların eşitlikçi ve barış içinde yaşayabileceğini savunmuş ve yaşama geçirmeye çalışmıştır. Günümüzde başka bir dünya isteğimize ışık tutacak görüşleri yeniden anımsamak, bugünkü demokrasi arayışlarımıza ışık tutacağı aşikardır. Söyleşimizin insanı kapsayıcı, hassas tonuylada hepimizi ortak bir etik zeminde buluşturacağına inanıyorum. Bir hekim olarak şunu çok net söyleyebilirim: İnsan hakları, hekimliğin dışsal bir konusu değil; doğrudan merkezinde yer alan bir meseledir. Çünkü bizler, insan bedenine olduğu kadar insan onuruna da dokunan bir mesleği icra ediyoruz. Hekimlerin yalnızca tedavi eden değil, tanıklık eden ve ses çıkaran kişiler olduğumuzunda unutulmamasını isterim. Sağlık hakkı, tüm diğer hakların kullanılabilmesi için ön koşuldur. Sağlığına erişemeyen bir insanın eğitimden, adaletten ya da ifade özgürlüğünden tam anlamıyla yararlanması mümkün değildir. Bu nedenle sağlık, bir ayrıcalık değil; evrensel ve vazgeçilmez bir insan hakkıdır.”
DOÇ. DR. KURT: “YOLUN HARCI HOŞGÖRÜ VE BARIŞTIR”
Söyleşinin moderatörü ve Adana Tabip Odası İnsan Hakları Komisyon Başkanı Doç. Dr. Feyzi Kurt da son dönemde toplumsal tartışmalara değinerek şu değerlendirmede bulundu:
“Türk, Kürt ve Anadolu halklarının kardeşliği Malazgirt'in, çaldıranın yada Hamidiye Alaylarının hafızası üzerinde değil, Mevlana, Ehmede xani, Meleye Ciziri, Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan gibi büyük şair ve dervişlerin insanı merkeze alan humanist felsefesi üzerinden inşa etmeliyiz. Bu toprakların gerçek ortak değerleri dervişlerin yolunun sade esaslarında mevcuttur. Bu yolun harcı hoşgörü ve barıştır. Diğerlerin harcı ise yağma, talan, şiddet ve gözyaşıdır. Kardeşlik arayacaksak hikayemizi dervişlerin nefesinden yeniden kurmalıyız.”
Kitaplar imzalandı
Şeyh Bedrettin ve yol arkadaşları üzerine kitaplar yazan ve araştırmalar yapan Avukat Kemal Derin ile siyasetçi Kemal Bülbül; Şeyh Bedrettin’in yaşamı, düşünsel dünyası, etkilendiği isimler ve tarihsel sürece dair kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Söyleşinin ardından katılımcıların soruları yanıtlandı. Programın sonunda Avukat Kemal Derin ve Dr. Halil İbrahim Bardakçı, kitaplarını imzalayarak okurlara sundu.





