Kentte hava sıcaklıklarının 35 dereceyi aştığı günlerde, kelle ütme ocaklarının başında ise sıcaklık 100 dereceye yaklaşıyor. Bayramın ilk gününden itibaren mesaiye başlayan ustalar, sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar kelle ve paça temizliği yapıyor.

ÇÜ’de Öğrencileri Sevindiren Açıklamalar: Rektör Beriş Müjdeleri Sıraladı
ÇÜ’de Öğrencileri Sevindiren Açıklamalar: Rektör Beriş Müjdeleri Sıraladı
İçeriği Görüntüle

Üç Günlük Zorlu Maraton

Sadece yılın bu döneminde yapılan bu işlem, vatandaşların kış aylarında tüketmek üzere kelle ve paçalarını hazırlamasını sağlıyor. Ortalama 500 TL’ye kelle paça ütüleyen ekip, günde yaklaşık 200 kelle işliyor. Zorlu mesainin karşılığında ustaların günlük kazancı 3 bin 500 ile 4 bin TL arasında değişiyor.

“Ocakta 100 Dereceyi Buluyor”

Kelle paça ütücüsü Ramazan Altuntaş, bayramın ilk gününden itibaren yoğun çalıştıklarını belirterek, “Senede yalnızca 3 gün bu işi yapıyoruz ama gerçekten çok meşakkatli. Ocakta sıcaklık 100 dereceyi buluyor. Sabah 7’de başlıyoruz, gece 1’e kadar durmaksızın çalışıyoruz” diye konuştu.

Bir diğer kelle paça ustası Mustafa Bolat ise, “Bayram boyunca kelle ve paça getiren herkese hizmet veriyoruz. 14 kişilik bir ekibiz, odun ateşinde kelleleri ütüyoruz ve ardından temizliyoruz. Yevmiyemiz yüksek ama bu sıcakta çalışmak kolay değil” dedi.

“Kışa Şifa Olsun Diye Saklıyoruz”

Kelle ve paçasını işlettirmek üzere gelen vatandaşlardan Şemşettin Balkız da bu hizmetin kış ayları için büyük önem taşıdığını belirtti. “Kelle paça çorbası kışın şifa niyetine tüketiliyor. O yüzden bayramda kelleyi mutlaka temizletip saklıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA