Gastronomi dünyasında önemli bir kaynak olan Taste Atlas’ın “En İyi Turtalar” listesinde ilk sırayı Çarşamba pidesi alırken, ikinci sırayı Samsun pidesi paylaştı. Listede Çarşamba ve Samsun pidelerini Gürcistan’ın haçapurisi, Slovenya’nın sfihası, Bosna-Hersek’in kljukusası, Hollanda’nın appeltaartı ve Şili’nin pastel de choclosu takip etti.

Yıllardır Çarşamba pidesi yapan pide ustası Muhammet Terzi, “Pide ustası olarak baba mesleğini devam ettiriyorum. 29 yıldır Çarşamba pidesi yapıyorum. Samsun pidesi denilince akla Bafra, Terme ve Çarşamba pidesi gelir. Çarşamba pidesi hafif, çıtır ve yumuşak yapısıyla herkesin damak tadına hitap eder. İçinde kavrulmuş kıyma ve soğan bulunur, odun ateşinde yaklaşık 15 dakikada pişer. Hamuru ise 6 saatlik bir süreçten geçer” dedi.

Küçük Ellerden Büyük Eserler: Kozan’da Renkli Sergi Büyüledi!
Küçük Ellerden Büyük Eserler: Kozan’da Renkli Sergi Büyüledi!
İçeriği Görüntüle

Samsun’da her ailede pide yaptırma kültürünün yaygın olduğunu belirten Dursun Kahraman, “Evlerde hazırlanan pide içi Çarşamba, Terme ve Bafra’da büyük ölçüde aynıdır. Çarşamba pidesi çıtır, tereyağlı ve lezzetlidir. Dünyanın en iyi seçilmeyi hak ediyor. Türkiye’de Samsun pidesi isim yapmıştır ve bunun ortasında Çarşamba pidesi yer alır” diye konuştu.

Çarşamba pidesi, önce Samsun’da coğrafi işaret tesciliyle adını duyurdu, ardından uluslararası gurmeler tarafından dünyanın en iyi ekmeği ve turtası olarak tescillendi ve en iyi yiyecekler listelerinde üst sıralarda yer almaya devam ediyor.

Kaynak: İHA