Üretim tesislerinde özel makinelerle hazırlanan buz kalıpları, soğuk hava depolarında muhafaza edildikten sonra restoranlardan fırınlara, meyan şerbetçilerden ev kullanıcılarına kadar geniş bir müşteri yelpazesine ulaştırılıyor. Kalıplar, ağırlıkları 8 ile 15 kilogram arasında değişen çeşitlerle, 50 ila 70 TL arasında satışa sunuluyor. Artan sıcaklıklarla birlikte özellikle 45 dereceyi bulan hava koşullarında serinlemenin en etkili yollarından biri olan buz, kentte büyük talep görüyor.
Buzda Bu Yıl Fiyat Artışı Yok
Geçen yıla göre talebin daha erken başladığını belirten buz üreticileri, buna rağmen fiyatlarda herhangi bir artış yapmadıklarını vurguladı. Buz üreticisi İsmail Demir, “Yaklaşık sekiz yıldır bu işi yapıyoruz. En yoğun talep unlu mamuller, meyan şerbetçileri, ciğerciler ve ayran üreticilerinden geliyor. Hava sıcaklığı 40-50 derecelere ulaştığında zaman zaman buz stoğumuz olsa bile müşterilere ‘buz kalmadı’ demek zorunda kalabiliyoruz. Fiyatlarımız 25 ila 70 TL aralığında ve geçtiğimiz yıl ile aynı seviyede” dedi.
Buz, Hamurdan Şerbete Hayat Veriyor
Fırıncı Mehmet Çinpolat ise günlük olarak buz kullandıklarını belirterek, “Hamurun daha iyi tutması için somun üretiminde buzu mutlaka kullanıyoruz” dedi.
Yıllardır buz üretimiyle uğraşan ve aynı zamanda meyan şerbeti satan Mehmet Okaş da sezona ‘Bismillah’ diyerek başladıklarını dile getirdi. “Yaklaşık dokuz yıldır bu işi yapıyorum. Günde ortalama 5 ton buz üretiyoruz. Buzlarımızı bici bicicilere, limonatacılara ve unlu mamullere gönderiyoruz. Şanlıurfa genelinde günlük 100-120 ton arasında üretim yapılıyor. Sezonu açtık, Allah bereket versin, ekmeğimizin peşindeyiz” şeklinde konuştu.
Şanlıurfa’da Buz, Yazın Olmazsa Olmazı
Buzun günlük yaşamdaki önemine dikkat çeken bir diğer alıcı Recep Okaş ise, “Bu sıcaklarda buz bizim için adeta ilaç gibi. Meyan şerbetinin temel maddesi de buz. Günde 10-15 kalıp alıyorum. Onsuz ne serinlemek mümkün ne de şerbet yapmak” ifadelerini kullandı.
Havaların daha da ısınmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde üretim ve satış miktarlarının artması bekleniyor. Şanlıurfa’da yaz demek, buz demek; bu nedenle üreticiler yoğun sezona hazır olduklarını belirtiyor.





