Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, her yıl Muğla ve Aydın’da binlerce fidanı toprakla buluşturarak yanan sahaların yeniden yeşermesi için yoğun bir çalışma yürütüyor. Bölge Müdürlüğü, Gökova, Seydikemer ve Aydın Fidanlık Şefliklerinde 2025 yılı sonuna kadar toplam 5 milyon fidan üretmeyi hedefliyor. Kızılçam, Karaçam, Fıstıkçamı ve Sedir gibi ağaçlandırmada kullanılan türlerin yanı sıra; papatya, begonvil, yasemin, zakkum, Japon gülü, leylak ve hanımeli gibi süs bitkileri ile defne, sığla, badem, incir, keçiboynuzu, dut, adaçayı ve sakız gibi gelir getirici türler de yetiştiriliyor.

Kozan’da Buğday Sezonu Başladı! Çiftçilerin İlk Sözleri Dikkat Çekti
Kozan’da Buğday Sezonu Başladı! Çiftçilerin İlk Sözleri Dikkat Çekti
İçeriği Görüntüle

Fidan üretiminde kadın emeği

Fidan üretimi sürecinde kırsal bölgelerde yaşayan kadınlar da önemli rol oynuyor. Orman kooperatifleri aracılığıyla üretime katılan kadınlar, fidanların yetiştirilmesi aşamasında görev alarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor.

Muğla’nın “fidan ambarı”: Gökova

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı üç üretim merkezinden biri olan Gökova Fidanlık Müdürlüğü, yıllık 3,5 milyon fidan kapasitesiyle bölgenin en büyük üretim noktası konumunda. Seydikemer ve Aydın fidanlıklarında ise toplam 1,5 milyon fidan yetiştiriliyor.

Sadece 2025 yılı için Gökova Fidanlığı’nda 3 milyon fidanın, karaçam, kızılçam, servi ve fıstıkçamı gibi türlerle yanan alanlarda ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacağı bildirildi. Ayrıca 15 bin ibreli özel tür, 292 bin yapraklı orman ağacı, 52 bin 500 yapraklı özel tür, 123 bin çalı, 17 bin sarılıcı, 550 yer örtücü, 5 bin aşılı meyve fidanı, 2 bin iç mekân bitkisi ve 17 bin tıbbi-aromatik bitki üretimi de yapılacak.

Köylüye ek gelir sağlanacak

2025’te yalnızca Gökova Fidanlığı’nda 310 bin gelir getirici fidan üretilecek. Vatandaşlar fidan satış noktalarından bu ürünleri temin edebilirken, önemli bir kısmı da kırsal mahallelere dikilerek bölge halkına gelir kaynağı oluşturacak. Defne, badem, incir, hünnap, keçiboynuzu, adaçayı, lavanta, turunç, kestane, limon, kivi, mersin, sakız ve alıç gibi ürünler, köylüler için yeni bir ekonomik fırsat kapısı olacak.

Kaynak: İHA