Bu yıl 315 tonluk rekolte beklenen domateslerin önemli bir kısmı, kurutularak başta ABD, Fransa, İngiltere ve Hollanda olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Alatarla köyünde üretim yapan Mehmet Salih Kıran ve Erhan Arıkboğan, 600 işçiyle hasadı sürdürüyor. Tarlalarda özenle toplanan domatesler önce iç pazara sunuluyor, ardından makine ve bıçak yardımıyla kesilerek tuzlanıyor ve güneş altında kurutuluyor. Kurutulmuş domatesler ise dünya sofralarına ulaşıyor.
Tarla sahiplerinden Mehmet Sait Çetinkaya, üretim sürecini şu sözlerle anlattı:
"Bazıları domatesleri kesiyor bazıları da tuzluyor. 2 bin dönüm alan üstünde domates topluyorlar. İlkbahar döneminde 300 kişi çalışırken şu anda 600 kişi çalışıyor. Topladığımız domatesler kurutulduktan sonra yurtdışına ihraç ediliyor. Amerika, Fransa, İngiltere ve Hollanda başta olmak üzere çoğu ülkeye gönderiliyor. Elazığ’da üretilen domatesler dünya sofralarını süslüyor. Buradaki çalışmalarımız 10’uncu aya kadar devam edecek. Burada 300 ton kuru, yaş olarak da 15 bin ton domates rekoltesi bekliyoruz. Fiyat olarak kuru domatesi 4 Euro’ya, yaş domatesleri ise 9-10 lira arasında satıyoruz."
Tarlada çalışanlardan Selami Ağul ise emeğin boyutunu şu sözlerle ifade etti:
"10 yıldır bu işi yapıyoruz. 7 aydır da buradayız. Dikimlerinden çapasına burada üretilen domatesleri bir çocuk gibi büyütüyoruz. Burada ektiğimiz domatesleri kurutuyoruz, aynı zamanda hale de satıyoruz. Burada üretilen domatesleri organik bir şekilde ilaçsız yetiştiriyoruz. Kuruttuğumuz domatesleri aynı zamanda yurtdışına ihraç ediyoruz. Sabah güneş doğar doğmaz tarlaya geliyoruz, güneş batıncaya kadar çalışıyoruz. Teknoloji gelişiyor. Önceden domatesleri elle kesiyorduk şimdi traktör kesiyor."
Bu yıl elde edilecek yüksek rekolte, hem iç piyasada hem de ihracatta Elazığ’ın tarım gücünü bir kez daha ortaya koydu.





