Mersin’de Sahiller, Sakinliği Sevenlere Kaldı Mersin’de Sahiller, Sakinliği Sevenlere Kaldı

2021 yılında 1 milyon çiftçi kayıtlı iken, bu yıl bu rakam 500 binin altına geriledi. Artan maliyetler ve betonlaşma sebebiyle tarım alanlarının azalması, Türkiye’nin tarımsal üretiminde ciddi kayıplara yol açıyor. Adana Tarım Platformu sözcüsü Cahit İncefikir, "Tırmanan maliyet kalemleri nedeniyle çiftçiler tarım faaliyetlerini bırakıyor ve betonlaşmanın etkisiyle tarım arazileri hızla yok oluyor. Türkiye, son 30 yılda tarım arazilerinin yüzde 13'ünü kaybetti" diyerek sorunun ciddiyetine vurgu yaptı. 


NÜFUS ARTIYOR, TARIM ALANLARI AZALIYOR

Türkiye nüfusu 1990-2022 döneminde yüzde 51 artarken, aynı dönemde işlenen tarım alanları yüzde 14 azaldı. 1990 yılında 56 milyon olan Türkiye nüfusu, 2022’de 85 milyona ulaşırken, işlenen tarım alanları 27,8 milyon hektardan 23,8 milyon hektara geriledi. Son 32 yılda kaybedilen tarım alanlarının toplamı 4 milyon 11 bin hektar olarak kayıtlara geçti.
 

ÇİFTÇİNİN BORCU KATLANARAK ARTIYOR

Çiftçiler artan maliyetler karşısında bankalara olan kredi borçlarını ödemekte zorlanıyor. İncefikir, "Çiftçilerin bankalara olan toplam kredi borcu son bir yılda yüzde 88,5 arttı" diyerek çiftçinin içinde bulunduğu mali sıkıntıyı gözler önüne serdi.
 

KREDİ BAKİYELERİ HIZLA ARTIYOR

Ziraat Bankası’nda faiz oranları son bir yılda yüzde 9,5'ten yüzde 42’ye yükselirken, diğer bankalardaki oranlar yüzde 17’den yüzde 62’ye çıktı. 2023 yılında çiftçilerin yüzde 37’si bu yüksek faiz oranları ile kredi kullandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, tarım ve balıkçılık sektöründe kullanılan toplam kredi bakiyesi 2022 yılı Kasım ayı sonunda 309 milyar 814 milyon TL iken, 2023 yılı Kasım ayında bu rakam 584 milyar TL’ye ulaştı. Cahit İncefikir, tarım sektörünün karşı karşıya kaldığı sorunların çözümü için acil destekler gerektiğini vurgulayarak, "Çiftçilerimiz yüksek maliyetler ve borç yükü altında eziliyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, tarımsal üretim daha da düşebilir" dedi.
 

Muhabir: ZÖHRE ERGÜNÖZ