Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl, Kazdağları’nda yaklaşık 80 endemik bitki türü bulunduğunu, bunlardan 29’unun yalnızca Kazdağları’na özgü olduğunu belirterek, “Bu bölgenin değerini artıran en önemli unsur, zengin flora yapısı ve özellikle endemik ve nadir türlerin çokluğu” dedi.

Prof. Dr. Satıl, bin metre üzerindeki kuzey yamaçlarda yetişen Kazdağı göknarının hem mitolojik hem de tarihî açıdan büyük öneme sahip olduğunu anlattı. Truva Savaşı’nda Truva Atı’nın yapımında bu ağaçlardan elde edilen kerestenin kullanıldığını söyleyen Satıl, bitkinin Latince adında ‘equitroiana’ ifadesinin bunun bir göstergesi olduğunu aktardı.

Kazdağı göknarının Osmanlı tarihindeki yerini de hatırlatan Prof. Dr. Satıl, “Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethetme kararı aldıktan sonra Haliç’e indirilecek gemiler için kızakların Kazdağı göknarlarından yapılmasını sağlamıştır. Bu amaçla Toroslar’dan Türkmenler getirilip kızaklar yaptırılmış ve İstanbul’a taşınmıştır. Böylece İstanbul’un fethinde Kazdağları ve göknarların önemli bir rolü olmuştur” diye konuştu.

Adana’da Kadınlardan “Zeydan Karalar’a Özgürlük” Yürüyüşü
Adana’da Kadınlardan “Zeydan Karalar’a Özgürlük” Yürüyüşü
İçeriği Görüntüle

Kazdağı göknarının yetiştiği alanın kolay bulunmadığını ve ziyaretçilerin mutlaka rehber eşliğinde gezmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Satıl, “Bu bölgenin tarihî ve mitolojik değerlerini anlatacak alan kılavuzları, ziyaretçiler için büyük önem taşıyor. Kazdağları’na gelenlerin bu özel bölgeyi görmelerini öneriyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA