Kozan’da Öğrenciler ve Aileleri Doğa İçin Bir Araya Geldi
Kozan’da Öğrenciler ve Aileleri Doğa İçin Bir Araya Geldi
İçeriği Görüntüle

SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nde yaklaşık 15 yıllık bir süreci kapsayan bitki ıslahı çalışmaları kapsamında, kışa ve soğuk stresine dayanıklı, hastalıklara toleranslı genetik materyallerle melezlemeler yapıldı. Geliştirilen çeşitler, çoklu yıl ve lokasyonda fenotipik ve genotipik olarak değerlendirildi. Bölgenin iklim şartlarına uyumlu dört farklı ekmeklik buğday çeşidi önceki yıl toprakla buluşturulmuştu ve şimdi hasat edildi.

Çalışmanın önemli isimlerinden SBTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, “Zorlu ve yorucu bir yetiştiricilik döneminin ardından hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Özellikle ‘Kuantum’ adını verdiğimiz çeşidimizin verimi oldukça yüksek ve memnuniyet verici. Dekarda yaklaşık 600 kilogramlık verim aldık. Bu üretim, sulama yapılmadan yani kuru şartlarda gerçekleşti” dedi.

Prof. Dr. Karaköy, dört yeni ekmeklik buğday çeşidinin tescillenmesinin Sivas tarımı için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Önder çiftçilerimizden Sayın Mehmet Lütfi Okatan’ın desteği bizim için çok kıymetlidir. Yaklaşık 800 dekarlık alanda sertifikalı tohumluk üretimi sürüyor. Hasat sonrası tohumlar modern bir eleme tesisinde işlenerek ilaçlanıp çiftçilerimizin hizmetine sunulacak” diye konuştu.

Ayrıca Karaköy, Sivas Belediyesi’nin tarıma verdiği desteğe teşekkür ederek, ürünlerin öncelikle Sivas köylerine dağıtılmasının planlandığını ifade etti. Önümüzdeki yıllarda ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin geliştirilmesine devam edeceklerini, ayrıca şeker pancarı, patates ve soya bitkisi üzerine çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Kaynak: İHA