AVCILIKTA YÜZDE 21,6’LIK DÜŞÜŞ

2024 yılında avcılık yoluyla yapılan toplam üretim 356 bin 70 ton olarak kaydedilirken, bu miktar önceki yıla göre yüzde 21,6 oranında azalma anlamına geliyor. Deniz ürünleri avcılığı yüzde 23,3 oranında düşüş gösterirken, iç su ürünleri avcılığında ise yüzde 0,2’lik sınırlı bir artış görüldü.

Garanti BBVA ve Boğaziçi Üniversitesi İş Birliğiyle Kadın Girişimciler Akademisi Adana’ya Geliyor
Garanti BBVA ve Boğaziçi Üniversitesi İş Birliğiyle Kadın Girişimciler Akademisi Adana’ya Geliyor
İçeriği Görüntüle

Avlanan deniz balıkları miktarı ise 290 bin 68 ton olarak açıklandı. Türlere göre incelendiğinde, hamsi 153 bin 175 tonluk üretimle en çok avlanan tür oldu. Hamsiyi, 49 bin 278 tonla palamut ve 17 bin 818 tonla sardalya izledi.

2024’TE EN ÇOK LEVREK ÜRETİLDİ

Avcılıkta yaşanan düşüşe karşın, yetiştiricilik yoluyla yapılan üretim 2024 yılında yüzde 3,7 artarak 577 bin 124 tona ulaştı. Bu üretimin 405 bin 742 tonu (yüzde 70,3) denizlerde, 171 bin 382 tonu (yüzde 29,7) iç sularda gerçekleşti.

Yetiştirilen balık türleri açısından iç sularda alabalık 170 bin 905 tonla öne çıkarken, denizlerde en fazla üretilen türler sırasıyla 165 bin 55 tonla levrek ve 155 bin 279 tonla çipura oldu.

ÜRETİMDE YETİŞTİRİCİLİĞİN PAYI ARTTI

2024 yılı verilerine göre, toplam su ürünleri üretiminin yüzde 61,8’i yetiştiricilikten, yüzde 31,1’i deniz balıkları avcılığından, yüzde 3,5’i diğer deniz ürünleri avcılığından ve yüzde 3,6’sı iç su ürünleri avcılığından sağlandı.

Muhabir: ADİL DURMAZ