Nisan ve Mayıs aylarında etkili olan soğuk hava, kayısı ağaçlarının çiçeklerini yakarak meyve vermesini engelledi. Türkiye’nin kayısı üretiminde önemli merkezlerinden biri olan Gürün’de, üreticiler ürün alamayınca farklı arayışlara yöneldi.

İlçede yaşayan üretici Ahmet Deveci, kayısı yerine ata tohumundan elde ettiği domatesleri ekmeye karar verdi. 8 dönümlük arazisine 10 bin 500 kök domates diken Deveci, ayrıca 3 bin 500 kök biber de yetiştirdi. Ürünlerinin olgunlaşmasıyla birlikte hasada başlayan Deveci, organik ata tohumundan elde ettiği domatesleri Gürün ve çevre illere göndermeye başladı.

“Bir yola çıktık” diyerek üretim hikâyesini anlatan Ahmet Deveci, şunları söyledi:
"Sivas’ın Gürün ilçesinde 8 dönümlük bir bahçe içerisinde 10 bin 500 kök domates, 3 bin 500 kök biber ektik. Gürün halkını kalkındırmak için bir yola çıktık. Yapmış olduğumuz bu üretimin karşılığını da almaya başladık. Organik ata tohumundan domateslerimiz yetişti. Ürünümüzü Sivas ve çevresine dağıtmaya başladık. Bu yola başlarken hem üretim yapalım hem de ülkemize katkıda bulunalım istedik. Sonuçlarını da almaya başladık. Yaklaşık 3 bin kök salçalık domatesimiz var."

Adana’da Esnaf İsyanda: Kanalizasyon Bir Yıldır Tıkalı
Adana’da Esnaf İsyanda: Kanalizasyon Bir Yıldır Tıkalı
İçeriği Görüntüle

Kayısı bahçesinden doğan bu alternatif üretim, hem bölgedeki tarımsal çeşitliliğe katkı sağladı hem de üreticilere yeni bir umut oldu.

Kaynak: İHA