Soğuk hava hem kiraz çiçeklerini yaktı hem de döllenme sürecinde gerekli olan tozlaşmayı olumsuz etkiledi.
“BU YIL KİRAZI AVUÇ İÇİNE SIĞACAK KADAR TOPLADIK”
Kiraz üreticisi Emel Uluçay, bu yılki hasadın ciddi oranda düştüğünü belirterek yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:
“Ağaçlarda kiraz yok denecek kadar az. Soğuk hava çiçekleri yaktı, arılar da çalışamayınca döllenme gerçekleşmedi. Her yıl kasa kasa kiraz toplarken bu sezon avuç içi kadar bile ürün alamadık.”
Kirazlı’nın kaliteli kirazıyla tanındığını hatırlatan Uluçay, üretimin hem verimsiz hem de maliyetli geçtiğini vurguladı. Gübre, ilaç ve bakım giderlerinin arttığını dile getirerek, “Bu yıl kazanmak bir yana, zarardan kurtulmak bile başarı sayılır” dedi. Aynı zamanda, kirazın az bulunacağı için tüketici açısından da pahalı olacağı uyarısında bulundu.
“DON VURDU, AĞAÇLAR BOMBOŞ KALDI”
Başka bir üretici olan Mehmet Bozkurt da yaşadıkları zararı şu sözlerle ifade etti:
“Kirazı don vurdu, ağaçlar bomboş duruyor. Bu saatten sonra da yeni meyve beklemek mümkün değil. Bu yıl yiyecek kiraz bile bulmak zor.”
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİSİNİ ARTTIRIYOR
Üreticiler, her geçen yıl iklim değişikliğinin etkilerini daha fazla hissettiklerini ve tarımsal üretimi ciddi biçimde tehdit ettiğini söylüyor. Rekoltedeki bu büyük kaybın pazara da doğrudan yansıyacağı ve kiraz fiyatlarında ciddi artışlara neden olacağı öngörülüyor.




