Kurban pazarlarında bazı satıcıların hayvanların daha iri ve kilolu görünmesi için yeme tuz ve sumak karıştırdığı, bunun da hayvanların aşırı su içmesine ve karınlarının şişmesine neden olduğu belirtildi. Uzmanlar, tüketicilerin bu tür hilelere karşı dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.
Fiyatlar belli oldu, pazarda hareketlilik artıyor
Küçükbaş kurbanlıkların kilogram fiyatı 300 TL, büyükbaşlarda ise tosun için 310 TL, düve içinse 280 TL olarak belirlenen Adana’da, kurban pazarı her geçen gün hareketleniyor. Hafta sonundan itibaren yoğunluğun daha da artması bekleniyor.
Yem hilesiyle hayvan şişkin gösteriliyor
Kurbanlık satışıyla uzun yıllardır ilgilenen Zafer Oğuz, bazı fırsatçıların hayvanlara verilen yeme tuz ve sumak karıştırarak hayvanların daha fazla su içmesini sağladığını belirtti. Bu durumun hayvanlarda 6-7 kilogramlık bir fark yarattığını ifade eden Oğuz, “Karnı şiş olan hayvan alıcıya daha iriymiş gibi görünüyor. Ancak bu tamamen su kaynaklı bir şişkinlik. Vatandaşlarımız özellikle hayvanın sırtı ve karnına dikkat etmeli. Gerçek kilosunu anlamak için görünüme aldanmamalılar” dedi.
“Her bütçeye uygun kurbanlık var”
Kurbanlık almaya gelen vatandaşlardan Yakup Durdu ise pazardaki fiyatların makul olduğunu belirtti. Durdu, bu yıl hemen her bütçeye uygun hayvanın pazarda bulunduğunu ve alıcıların dikkatli davranarak ihtiyaçlarına uygun kurbanlığı rahatlıkla bulabileceğini söyledi.
Vatandaşlara uyarı: Dikkatli seçim yapın
Uzmanlar, özellikle bayram yaklaştıkça artan yoğunlukta alım yapacak vatandaşların aceleci davranmaması gerektiğini, şişkin görünen hayvanların gerçekte daha az etli olabileceğini belirterek, satıcılardan detaylı bilgi alınmasını ve güvenilir pazarlardan alışveriş yapılmasını öneriyor.




