Menteşe ilçesindeki Perşembe Pazarı’nda satışa sunulan kar helvasına ilgi her geçen gün artarken, sıcaktan bunalan vatandaşlar soluğu bu nostaljik lezzette alıyor. Vişne, karadut, üzüm pekmezi ve özel iksir şerbeti olmak üzere dört farklı tat seçeneğiyle hazırlanan kar helvası, doğal oluşuyla da dikkat çekiyor. 14 yıldır kar helvası satan Süleyman Çırpı, kış aylarında dağlardan toplanan karın kuyularda saklandığını, yaz mevsiminde ise el yapımı şerbetlerle buluşturularak satışa sunulduğunu anlattı.

"Kar, doğal kardır. Kışın kar kuyularına basılır. Şerbetlerimizin hepsi el yapımı. En güzeli de insanların bir bardak kar helvası aldıktan sonra gözlerindeki mutluluğu görmek. Özellikle çocukların yüzündeki o neşeyi görmek bana büyük onur veriyor" diyen Çırpı, serinlik arayan herkesin kar helvasını tatmasını tavsiye etti.

Adana’da Film Gibi Operasyon: Dev Kayalık Dinamitlerle Patlatıldı!
Adana’da Film Gibi Operasyon: Dev Kayalık Dinamitlerle Patlatıldı!
İçeriği Görüntüle

Sıcaklıkların önümüzdeki günlerde 44-45 dereceye ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Çırpı, serinletici bu geleneksel lezzete olan talebin son haftalarda ciddi şekilde arttığını söyledi.

Kar helvasının tarihine de değinen Çırpı, Osmanlı döneminde saray mutfağında dondurma yerine bu serinletici tatlının tüketildiğini hatırlatarak, “Elektrik yok, buzdolabı yok, dondurma da yoktu. Saraylarda kar helvası yapılır, serinlemek için tüketilirdi. Bu bir kültürdür, biz de yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA