Bölgede artan su sıkıntısı, çiftçileri daha az su isteyen ve iklim şartlarına uyum sağlayabilen ürünlere yönlendirdi. Yeşiltömek köyünde çiftçilik yapan Mustafa Başgan, yeraltı sularının azalması ve kuraklık nedeniyle birkaç yıldır kavun ve karpuz ekimine ağırlık verdiğini, olumlu geri dönüşler sayesinde üretim alanını genişlettiğini söyledi.
Bu yıl 20 dekar arazide kavun ve karpuz yetiştirdiğini belirten Başgan, “Kavun ve karpuz yetiştiriciliği üzerinde uğraşıyoruz. Sabah saatlerinde arkadaşlarımla beraber kavun ve karpuz hasadına geldik. Su sorunlarımızdan dolayı yeni ürün arayışına başlamıştık. Kavun, karpuz, domates, kapya biber olmak üzere 4 ana çeşit üzerine dönüş yaptık. Şu anda su sorunu olan bölgelerde en iyisi kavun ve karpuz olduğunu düşünüyoruz ve kıraç bölgelere de tavsiye ediyoruz. Suyu az isteyip verimi güzel olan, maddi kazancı iyi olan bir ürün. Eğer yetiştirilmek isteniyorsa bizim bölgemizde en lezzetli karpuz ve kavun yetişiyor. Karpuzumuz kıraç bir bölgede hormon kullanılmadığı için bol suludur. Bal kavunlarımızı ise sabah saat 05.30’dan itibaren toplamaya başladık. Aksaray bölgesinde en tatlı ve en lezzetli kavunun bizim bu bölgemizde olduğunu söylüyorlar” dedi.
Bölge üreticileri, kavun ve karpuzun hem su tasarrufu sağlaması hem de yüksek lezzeti nedeniyle önümüzdeki yıllarda ekim alanlarının artmasını bekliyor.




