Ramazan ayında iki öğün beslenme nedeniyle, insanların hem beslenme alışkanlıklarında  hem de yaşam biçiminde değişiklikler olacağına dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme Diyet Uzmanı Fadime Özgök; sağlıklı ve doğru beslenmeyle ilgili Ramazan Ayı'na özel şu önerilerde bulundu:

HAZMI KOLAY YİYECEKLER TÜKETİN

Üç öğünden iki öğüne düşen günlük beslenmemizde daha çok kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, börek, tatlı tüketimi artarken sebze- meyve tüketimi çok az olmaktadır. Ramazan ayında da sağlıklı beslenme kuralları ve bireylerin alması gereken karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral miktarları değişmiyor. Bu yüzden vücüdun ihtiyaçlarını karşılayan ve çok uzun süre  aç kalan midemizi yormayacak, hazmı kolay yiyecekler tercih edilmelidir. İftar ile sahur saati arasındaki süre metabolizmanın en verimsiz çalıştığı saatlerdir. Ramazan ayı dışındaki  sağlıklı beslenme biçimi olan azar azar ve sık aralıklarla toplamda 6 öğün olan beslenme biçimini  ramazan ayında da uygulamaya çalışıp metabolizmamızın daha verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Ramazan ayında  6 öğün olmasa da  iftar sahur ve bu öğünlerin dışında 1-2 ara öğünle toplamda 3-4 öğün beslenilmesine özen gösterilmelidir.

**-Sahur :

Sahura kalkmadan , yatmadan önce yemek veya hiç yememek  çok yanlış bir uygulama olacaktır. Sahur özellikle kişiyi oruca hazırlayan bir öğündür. Bu nedenle susamaya neden olacak kızartma ,kavurma gibi yağlı yiyecekler ve tuzlu gıdalar tüketilmemeli bunlar yerine; hazmı kolay  hafif, bol lifli kahvaltıya dayalı yiyecekler seçilmelidir. Sebze ,meyve kepekli ekmek lif açısından ve tokluk hissini uzun bir süre devam ettirdiği için tercih edilmelidir. Ayrıca protein içeren gıdalar mideyi daha geç terk ettiği için acıkma hissinin daha geç oluşmasını sağlar. Bu nedenle yumurta, süt, peynir gibi protein içeren gıdalar mutlaka sahurda tüketilmelidir.

**- İftar:

İftar da oruç açılırken su, zeytin veya hurma  gibi yiyeceklerle  oruç açılıp daha sonra bir çorba ile devam edilebilir. Gün boyu aç olan mideyi yormamak için  hazmı kolay olan çorba gibi gıdaları tüketip bir süre dinlenmek daha uygun olacaktır. Daha sonra yine ağır olmayacak sebze, ızgara, salata gibi yiyecekler tercih ederek iftar yemeğimizi tamamlamalıyız.

İftar ile sahur arasında ki sürede  bol sıvı özellikle su tüketmeliyiz. Tatlı ihtiyacı ise  ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı ,meyve tatlısı,hoşaf ,komposto veya meyve  gibi yiyecekler ile  ara öğün yaparak giderebilirler

**- Ramazanda kilo kontrolü

Ramazan ayında beslenme şeklinin,saatlerinin ve sayısının değişmesi  nedeniyle kilo almak daha kolay hale geliyor. Kilo vermek için oruç tutmak yanlış bir seçim. Ramazan ayında düşünülenin aksine uzun süre aç kalmak kilo verdirmiyor. Tam aksine tercih edilen hamur işleri, tatlı, börek, et, pilav, makarna gibi besinlerin çok tüketilmesine  nedeniyle kilo alımı da söz konusu olabiliyor.

**- Kronik hastalığı olanlar ve oruç

Bu yıl sahur ile iftar arasındaki süre oldukça uzun. Sıcak yaz günlerini de düşündüğümüzde biraz daha zorlu bir ramazanın bizi beklediğini söyleyebiliriz. Sağlıklı kişilerin bile uzun ve sıcak yaz gününde zorlanacağını düşünürsek, sağlık riskleri taşıyan belli grupların oruç tutmamaları daha doğru olacaktır. Kronik rahatsızlıkları olanlar (tansiyon, sindirim sistemi, kalp rahatsızlıkları, diyabet v.b.), gelişme çağında olan çocuklar, hamileler ve emziren annelerin kesinlikle oruç tutmamaları gerekiyor.

Oruç tutarken;

    Kesinlikle sahura kalkınız.
    Sahurda ağır yiyeceklerden kaçınarak hafif, kahvaltılık gıdaları tercih ediniz.
    İftarda çok hızlı ve aşırı  yemek yemeyiniz.
    Yürüyüşlerle hazmı kolaylaştırmaya çalışınız ve kesinlikle aç karnına spor yapmayınız.
    Ramazanda yoğurt, ayran veya süt  tüketimine dikkat edip 2-3 su bardağının altına düşmemeye özen gösteriniz.
    İftarda sebze ve meyveye ağırlık veriniz.
Muhabir: Yazar Silinmiş