Sabahın erken saatlerinde başlayan düven sürme işi, akşam gün batımına kadar sürerken, çiftçiler ilkbahar sonlarında orakla kestikleri otları güneşte kurutarak saman haline getiriyor.
Yaklaşık iki ay boyunca güneşte kurutulan otlar, geleneksel düven yöntemiyle ezilerek kaliteli ve hayvan dostu saman haline geliyor. Modern biçerdöver ve patoz makineleri yaygınlaşsa da, Gerez Mahallesi’nde doğal işleme tekniğiyle elde edilen bu saman tercih ediliyor. Bu gelenek, çocuklar için oyun alanı, büyükler için ise alın terinin simgesi olarak kültürel bir miras olarak yaşatılıyor.
Uzun yıllardır bu yöntemi sürdüren çiftçilerden Elvan Kılıç, "Yaz aylarında orakla kestiğimiz otları kurutup dama getiriyoruz. Ardından hayvanların yemesi için düvenle bu yöntemle samanı yapıyoruz. Eskiden hayvan 2 tane oluyordu. Şimdilerde tek hayvanla düven sürüyoruz. Hayvanlar patozdan yapılan saman yerine bizim bu düven samanını daha çok beğeniyor" dedi.
Fatma Deniz ise, "Dağda kuruttuğumuz otları getirip bu yöntemle saman yapıyoruz. Bu yöntemi 50 senedir devam ettiriyoruz. İmkanı olanlar yapıyor, olmayanlar yapmıyor" diye konuştu.





